Ο Ηλίας Ψινάκης με την ιδιότητά του ως πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, κάθισε σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, καθώς είχε φτάσει η σειρά του να απολογηθεί στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα» είπε στην αρχή της απολογίας του ο Ηλίας Ψινάκής, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε  εκτενώς στο όραμα του για το Μαραθώνα, υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για την προστασία της περιοχής και των πολιτών από πυρκαγιές, ενώ παρέπεμψε για όλες τις απορίες της έδρας… στον αντιδήμαρχο καθαριότητας.

«Την άδεια μου δεν την παίρνω ποτέ Αύγουστο επειδή έχει μελτέμια. Μπήκα σε αυτήν την περιπέτεια να ασχοληθώ με το Δήμο γιατί ήξερα τις δυνατότητες του δήμου. Το brand name του είναι πολύ δυνατό. Μέσω της Μαραθώνιας κληρονομιάς μπορείς να επικοινωνήσεις τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι την τραγική εκείνη ημέρα» ανέφερε ο κ. Ψινάκης και συμπλήρωσε πως όταν παρέλαβα το Δήμο «ήταν χωρίς υπηρεσίες, επιχειρησιακό σχεδιασμό και οικονομικό αρχείο, δεν υπήρχε τίποτα».

Αναφερόμενος στην επίμαχη ημέρα, υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τη γενική γραμματέα του Δήμου για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. «Ήμουν μεσοπέλαγα όταν το έμαθα. Δυο τρόποι υπήρχαν να επιστρέψω. Δοκίμασα για ελικόπτερο αλλά δεν πετούσε τίποτα από Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών. Βρήκα ένα φουσκωτό και βρέθηκα στη Σέριφο γιατί έχει πια 10-11 μποφόρ. Τα ξημερώματα έφτασα Σούνιο και μετά στο Δήμο. Αντίκρισα μια τραγική κατάσταση. Πήγα στο κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί. Από την προηγούμενη ημέρα επειδή έχει δοθεί βαθμός επικινδυνότητας 4 δεν έφυγε κανείς από το Δήμο, δεν υπάρχει ωράριο γιατί ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος».

Ο Ηλίας Ψινάκης επανέλαβε αρκετές φορές ότι σκοπός του από την αρχή ανάληψης της δημαρχίας ήταν να γίνουν επενδύσεις στο δήμο Μαραθώνα. «Επενδύσεις δε θα μπορούσαν να γίνουν αν οι κάτοικοι δεν ήταν ασφαλείς, ο Δήμος δεν ήταν φροντισμένος και υπήρχε σκουπιδαριό», πρόσθεσε ζητώντας από τους δικαστές  «συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα, δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι αυτά»

Για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. «Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δε μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε».

Μία αποστροφή μάλιστα της απολογίας του ότι στο Μάτι «είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι», προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων που φώναξαν «Ντροπή».

Ακροατήριο: Ντροπή! Ντροπή!

«Ο Δήμος Μαραθώνος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς» είπε στην απολογία του, ο Βάϊος Θανασιάς, αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθημερινότητας του Δήμου Μαραθώνος.

Ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι επικοινώνησε άμεσα με την πυροσβεστική.

«Ενημέρωσα άμεσα το 199 για ύπαρξη φωτιάς κοντά στο δήμο και ενημέρωσα πως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έρθουν εναέριες ενισχύσεις. Δεν είχαμε ενημέρωση καμία από αρμόδιους φορείς. Ουδείς από αρμόδιο πυροσβεστικό σώμα δεν απευθύνθηκε στο δήμο Μαραθώνα μέχρι εκείνη ώρα. Περίπου στις 7 κατευθυνθήκαμε στο σημείο της φωτιάς, στο μέτωπο, έχω εικόνα στο μυαλό μου μίας βιβλικής καταστροφής και ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία τρόμου» τόνισε ο κ. Θανασιάς.

Η απολογία του θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.