Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία, οι οποίοι προχώρησαν σε κλείσιμο δρόμων με στόχο να προβάλουν δυναμικά τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Κύρια αιτήματα είναι η μείωση της φορολογίας στα αγροτικά καύσιμα, η ευκολότερη πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες, η αύξηση των τιμών πώλησης γεωργικών προϊόντων και η μείωση περιορισμών που επιβάλλει η χώρα στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου για περιβαλλοντική προστασία. Οι αγρότες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υπό πίεση τόσο από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για χρήση φυτοφαρμάκων όσο και από προσπάθειες αλυσίδων τροφίμων όπως είναι τα σουπερμάρκετ για να πέσουν οι πολύ υψηλές τιμές λόγω του πληθωρισμού.

Οι διαδηλώσεις των αγροτών στη Γαλλία έρχονται έπειτα από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γερμανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για παρόμοιους ουσιαστικά λόγους.

Ενας από τους λόγους που οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες αυτές ανησυχούν τη γαλλική κυβέρνηση είναι ότι πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν επίσης την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο τοποθέτησε πρόσφατα στη θέση αυτή ο Μακρόν.

Μπλόκο με νεκρή και τραυματίες

Επειτα από σύγκρουση αυτοκινήτου με αγροτικό μπλόκο στην επαρχία Ariege στα νοτιοδυτικά της χώρας, που είχε μια νεκρή και δύο σοβαρά τραυματίες, όλες οι πλευρές επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους.

Ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος της μεγάλης ένωσης αγροτών της χώρας FNSEA, ζήτησε από όλους «να παραμείνουν ήρεμοι και λογικοί» την ώρα που συνεχίζονταν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ο Ατάλ από την πλευρά του υποσχέθηκε πως οι αγρότες θα έχουν «δίκαιες αποδοχές» ως παραγωγοί βασικών τροφίμων και ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να υπάρξουν διευκρινίσεις για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ειδικά για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Οι σχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τον κλάδο των αγροτών δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα παρά τις συνεχείς αναβολές που έχει δώσει το Παρίσι στην εφαρμογή αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές είχαν ανακοινωθεί από τον Μακρόν πριν από περίπου έναν χρόνο. Ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φρεσνό ανακοίνωσε πρόσφατα μια ακόμη αναβολή σε πακέτο τέτοιων περιβαλλοντικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες στην κυβέρνηση.

«Ακατανόητη ευρωπαϊκή πολιτική»

Η ένωση αγροτών FNSEA θεωρεί ότι το Παρίσι απλά αντιγράφει ευρωπαϊκές προτάσεις χωρίς να τις προσαρμόζει στις ανάγκες της χώρας και ζητά να σταματήσει αυτό. Επίσης η ένωση ζητά την πλήρη εφαρμογή νόμου του 2021 που αποσκοπεί στην προστασία των αποδοχών των αγροτών.

Οπως σχολιάζει το Reuters, η γεωργική πολιτική ήταν ανέκαθεν ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Γαλλία, χιλιάδες ανεξάρτητοι παραγωγοί κρέατος, γαλακτοκομικών, κρασιού και άλλων προϊόντων βγαίνουν ιστορικά στους δρόμους όταν θεωρούν ότι θίγονται δικαιώματά τους. Προς το παρόν, με την κυβέρνηση να έχει θέσει το νομοσχέδιο για τη γεωργία σε αναμονή, οι ελπίδες είναι ότι θα βρεθεί μια κοινή λύση για να αποφευχθούν νέες κινητοποιήσεις και έντονες αντιδράσεις.

Οπως ανέφερε στο Politico ο Αρνό Ρουσό, μέρος των αντιδράσεων προέρχεται από την «ακατανόητη ευρωπαϊκή πολιτική», όπως τη χαρακτήρισε. Η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να κάνει πιο «πράσινη» την αγροτική παραγωγή και οι αγρότες διαμαρτύρονται επειδή αυτό τους πλήττει οικονομικά. Ανάμεσα σε όσα αλλάζουν όσον αφορά τους κανονισμούς είναι και πιο αυστηροί όροι στη χρήση γεωργικών φαρμάκων όπως είναι τα φυτοφάρμακα.