Η γρίπη αλλάζει την ατζέντα

Χειμώνας είναι, γρίπες κουβαλάει, και γρίπες σκληρές, που δεν χαρίζονται σε κανέναν. Ούτε καταλαβαίνουν από αξιώματα, ούτε επιλέγουν ποιον θα «ακουμπήσουν». Ο,τι τους «κάτσει». Στο πλαίσιο αυτό, καμία έκπληξη από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κυριάκος, μάλλον ανεμβολίαστος στον ιό της γρίπης Η1Ν1, επέστρεψε από το Νταβός την Παρασκευή το βράδυ με ήπια συμπτώματα αρχικά, αλλά από το βράδυ της Κυριακής με υψηλό πυρετό. Ο οποίος συνοδευόταν από όλα τα «καλά» της φετινής άσχημης παραλλαγής που «τρέχει» αυτήν την περίοδο και σαρώνει σε όλο τον κόσμο: μυαλγίες, πονοκεφάλους (δεν του έφταναν οι άλλοι, οι κυβερνητικοί του ανθρώπου) και ξερόβηχα.

Αν και δεν τον φοβάμαι, γιατί είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, πολύ fit που λένε, όσο να πεις η κατάσταση αυτή, επειδή όλοι μας έχουμε περάσει μια γρίπη και ξέρουμε, δεν είναι να την αψηφάς. Και δεν είναι και η καλύτερη φάση. Ως εκ τούτου, του συνέστησαν οι γιατροί (ο Σωτ. Τσιόδρας, υποθέτω) ανάπαυση για μερικές ημέρες και αντιπυρετικά-αναλγητικά, για να περάσει η κρίση χωρίς επιπτώσεις. Επίσης συνιστάται, διά ροπάλου, αποφυγή ανθυγιεινών συζητήσεων (αυτό το λέω εγώ) για αποχές, καταψηφίσεις, εσωκομματικές γκρίνιες κ.λπ.

Φυσικά, Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα (περί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) δεν πρόκειται να γίνει. Αν αισθάνεται καλύτερα, ίσως το συγκαλέσει την Πέμπτη, μεθαύριο, και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία. Με Zoom, Teams και τα ρέστα. Οσο για το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, Νέα Υόρκη και Σικάγο, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο μέχρι και το Σάββατο, δεν βλέπω να γίνεται. Εκτός πια κι αν το «θηρίο» καθαρίσει και (με) τη γρίπη, τόσο σύντομα.

Τα περαστικά μας.

Επίδομα με… ψίχουλα

Σαν να με διαβάζουν μου φαίνεται στην κυβέρνηση, και αυτό κακό δεν το λες – αντιθέτως. Ως εκ τούτου δεν μπορώ παρά να υποδεχτώ με ένα «μπράβο» τις ανακοινώσεις που έκαναν χθες ο Κωστής Χατζιδάκης, ο υπουργός Οικονομικών, και η συνάδελφός του Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών, και το έμμεσο χτύπημα, μέσω των μέτρων που ανακοίνωσαν, της υπογεννητικότητας. Κατά τις εξαγγελίες των δύο υπουργών στο «πακέτο» μέτρων συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση των υφιστάμενων επιδομάτων για οικογένειες (επίδομα γέννησης και τέκνων), ενώ θα επισπευσθούν και τα προγράμματα στέγης που αφορούν κυρίως τους νέους. Οπως επίσης και τα προγράμματα που σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας.

Ωραίες, αν και με πολλά «θα», οι εξαγγελίες, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό. Αρκούν όμως αυτά τα μέτρα; Δεν αρκούν, θα σημειώσω. Και θα αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα: αυξάνεται ας πούμε το επίδομα τοκετού το οποίο θα κυμαίνεται λέει από 400 έως 1.500 ευρώ, κατά περίπτωση. Εχει περάσει κανείς απ’ έξω από τα μαιευτήρια, να ρωτήσει πόσο στοιχίζει σήμερα ένας τοκετός; Ψίχουλα είναι αυτά που δίνονται ως επίδομα, ψίχουλα!  Εκτός πια κι αν πιστεύουν ότι μια κοπέλα θα πρέπει να πάει να γεννήσει το παιδί της σε κρατικό μαιευτήριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ίδια και το μωρό. Και δεν λέω τίποτε περισσότερο. Μόνο ότι πρέπει να τα ξαναδούν αυτά τα επιδόματα, κάτω από το πρίσμα του τι ισχύει στην αγορά. Αν θέλουν πραγματικά να στηρίξουν τις νέες οικογένειες…

Διάκριση για τον Ρουσόπουλο

Δεύτερο «μπράβο» για σήμερα, σε έναν δικό μας άνθρωπο, σε έναν δημοσιογράφο, τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, τον οποίο μας τον «έκλεψε» η πολιτική. Ο Θοδωρής με τον οποίο μας συνδέει μια κοινή πορεία στη δημοσιογραφία τριάντα τόσων χρόνων, είναι από χθες ο πρώτος έλληνας πολιτικός ο οποίος αναδεικνύεται στον κορυφαίο θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήτοι εκείνον του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης! Η ανάδειξή του έγινε με καθολική ψηφοφορία των εκπροσώπων και των 46 χωρών που μετέχουν στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Τον υπερψήφισαν δε και οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ητοι η Ομάδα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/CD), η Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και η Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

Μπράβο, τι άλλο;

Το ΠΑΣΟΚ και η επιστολική ψήφος

Καλά ξεκίνησε η συζήτηση για την επιστολική ψήφο, στη Βουλή, που πρέπει να την πιστωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος δούλεψε πολύ πάνω στο θέμα (ευτυχώς, που κόντρα στις παραπλανητικές εντυπώσεις, επί της πραγματικότητας έχει εικόνα σχετικά ο Μητσοτάκης). Θα ήταν όμως καλύτερα αν γινόταν δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ από την περασμένη Παρασκευή, και η οποία θέτει σοβαρά εμπόδια στο να γίνει η επιστολική ψήφος εργαλείο για πιθανή νοθεία των εκλογών, από πονηρούς επιτήδειους. Η τροπολογία ορίζει σαφώς ότι η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο χορηγείται μόνο ως διευκόλυνση στους εκτός Επικρατείας εκλογείς λόγω της απόστασής τους από τον τόπο που ψηφίζουν. Εις ό,τι αφορά δε τους εντός της Επικράτειας εκλογείς, το δικαίωμα χορηγείται σε όσους κωλύονται για πραγματικούς λόγους να προσέλθουν στις κάλπες. Συγκεκριμένα, η τροπολογία περιγράφει ως λόγους κωλύματος στην ψηφοφορία με φυσική παρουσία, τους υπέργηρους εκλογείς, εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναπηρίας, υγείας, και ακόμη σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν.

Θα την κάνει δεκτή η κυβέρνηση την τροπολογία; Ή θα επιμείνει στη γενικότητα που φαίνεται να την εξυπηρετεί; Ιδού η απορία…

Πυρά από τη ΓΣΕΕ για την ακρίβεια

Η ΓΣΕΕ παίρνει το όπλο της, για την ακρίβεια! Παρακολουθώντας τις κυβερνητικές αβελτηρίες για την αντιμετώπισή της, καθώς και τις κινήσεις για τις εντυπώσεις που επιχειρεί στο μέτωπο της ακρίβειας, η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Και μάλιστα είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει συνθήκες κινηματικού χαρακτήρα μεταξύ των εργαζομένων.

Οπως μου ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, η ΓΣΕΕ βαρέθηκε να βλέπει την κυβέρνηση να παίζει με τα νεύρα των μισθωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια, και βλέπουν να εξανεμίζονται οι ούτως ή άλλως χαμηλοί μισθοί τους, και αποφασίζει να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες για να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει επιτέλους κάτι ουσιαστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνει την προσεχή Παρασκευή στο ξενοδοχείο Παρκ «μίνι συνέδριο» με θέμα «Η ακρίβεια και η απάντηση των μισθωτών», και σχεδιάζει μεγάλη καμπάνια σε όλη τη χώρα, δίμηνης διάρκειας, η οποία θα κορυφωθεί με 24ωρη γενική απεργία.

«Εξαντλήθηκε η υπομονή μας, δεν κάνουν τίποτε», μου τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Παναγόπουλος, σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε χθες, με αυτό το αντικείμενο.

Και δεν έχει άδικο εδώ που τα λέμε. Αλλά θα πρόσθετα, καιρός ήταν να κάνει και η ΓΣΕΕ αισθητή την παρουσία της για ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζομένους…