Σίγουρα το έχετε ακούσει στις ειδήσεις και το έχετε δει σε αστυνομικές ταινίες: Ο Αρχές ταυτοποιούν τον δράστη από τα δαχτυλικά αποτυπώματα που άφησε στον τόπο του εγκλήματος και εξιχνιάζουν την υπόθεση.

Τι θα γινόταν όμως αν ο δράστης είχε ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα με κάποιον αθώο και οι αρχές έπιαναν εκείνον αντ’ αυτού; Αυτό κι αν θα ήταν καλό θρίλερ!

Μόνο που… ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια λένε ότι αυτό το σενάριο μπορεί να είναι πραγματικότητα.

Κι όμως, τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Οι επιστήμονες ανέλυσαν περίπου 60.000 δακτυλικά αποτυπώματα μιας δημόσιας κυβερνητικής βάσης δεδομένων των ΗΠΑ και τα τροφοδότησαν ανά ζεύγη σε ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, γνωστό ως βαθύ αντιθετικό δίκτυο.

Το σύστημά τους χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό δείκτη για την ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, εστιάζοντας στον προσανατολισμό των κορυφογραμμών στο κέντρο ενός δακτύλου και όχι στον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένες κορυφογραμμές τελειώνουν και διακλαδώνονται.

Για εκατοντάδες χρόνια εγκληματολογικής ανάλυσης, οι άνθρωποι εξετάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά που ονομάζονται «λεπτομέρειες», τα κλαδιά και τα τελικά σημεία στις κορυφογραμμές δακτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιούνται ως παραδοσιακοί δείκτες για την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

«Είναι εξαιρετικά για την αντιστοίχιση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά δεν είναι αξιόπιστα για την εύρεση συσχετίσεων μεταξύ δακτυλικών αποτυπωμάτων από το ίδιο άτομο», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Σε αντίθεση με αυτή την επικρατούσα υπόθεση, δείχνουμε με βεβαιότητα άνω του 99,99% ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα του ίδιου ατόμου παρουσιάζουν πολύ μεγάλες ομοιότητες», υπογραμμίζουν.

Τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο Science Advances φέρνουν επανάσταση στις εγκληματολογικές έρευνες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν πολλές ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Εάν, για παράδειγμα, βρεθεί ένα άγνωστο αποτύπωμα αντίχειρα στη σκηνή εγκλήματος Α και ένα άγνωστο αποτύπωμα δείκτη στη σκηνή εγκλήματος Β, τα δύο δεν θα μπορούσαν επί του παρόντος να συνδεθούν εγκληματολογικά με το ίδιο άτομο.

Ωστόσο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να το κάνει.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει πραγματικά νέες ανακαλύψεις – ότι απλώς αναμασάει τη γνώση. Αλλά αυτή η έρευνα είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακόμη και μια αρκετά απλή τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται με ένα αρκετά απλό σύνολο δεδομένων που η ερευνητική κοινότητα δεν χρησιμοποιούσε εδώ και χρόνια, μπορεί να προσφέρει γνώσεις που διέφευγαν από τους ειδικούς για δεκαετίες», καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Πηγή: Vita