«Μπουρλότο» έβαλε, από το πουθενά(;) ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τις δηλώσεις του για «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης», που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Σε μια περίοδο ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις Συρίγου, χαρακτηρίστηκαν «δώρο στον Ερντογάν» από τον Στέφανο Κασσελάκη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση».

Το ΚΚΕ εξάλλου μιλά για επικίνδυνη εξέλιξη, που ανοίγει τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Ο κ. Συρίγος, μίλησε την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα», διαμηνύει ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο που βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής». Ξεκαθαρίζει δε, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Άγγελο Συρίγο.

Το μπουρλότο Συρίγου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, σε δήλωση του στον Σκάι την Τρίτη είχε πει: «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση», ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων πως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο ίδιος απάντησε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Λίγο αργότερα και αφού το διαδίκτυο είχε πάρει «φωτιά», ο Άγγελος Συρίγος επανήλθε με διευκρινίσεις λέγοντας πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται».

Σε νέα σημερινή συνέντευξη στην ΕΡΤ, ωστόσο, επέμεινε στη χρήση του όρου, χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν η τοποθέτησή του αποτελεί και θέση της κυβέρνησης είπε: « Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών».

Αφησε παράλληλα αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι τα περί αναθεώρησης «είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασελάκης. Δηλαδή οι σύμβουλοι του κυρίου Κασελάκη το έδωσαν».

Π. Μαρινάκης: Στέρεο νομικό θεμέλιο η συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο που βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον Σκάι, κληθείς σχολιάσει τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου.

Επίσης διευκρίνισε ότι ο κ. Συρίγος, μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα, καθιστώντας σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του βουλευτή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι « γίνεται επισπεύδων μια κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε θέμα όλη την ημέρα», και πρόσθεσε:  «Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι σχολιαστής των social media. Οταν δεν υπάρχει θέμα και δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος».

Στην ερώτηση αν θεωρείται παρωχημένη η Συνθήκη της Λωζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί «ως το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής» και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή να έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ωστόσο, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το σημείο να βγει ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφορά.

Συμπλήρωσε δε, ότι «ο κ. Συρίγος δεν μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και έκανε ανάλυση για επιμέρους όρους που από το 1974 έως το 2023 έχουν αλλάξει κατά τον ίδιο. Ήταν μια επιστημονική ανάλυση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε διαστάσεις για το καλό της χώρας μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, δήλωσε πως «η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ» και πως «η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Και αυτός ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής του κ. Συρίγου, καθώς «προφανώς δεν αναφερόταν στα σύνορα».

«Δώρο στον Ερντογάν – Να πάρει θέση η κυβέρνηση»

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει:

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν», αναφέρει σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία». Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους.

Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει εξάλλου ότι «ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης. Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση».

«Η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνη συζήτηση στο φόντο της συνδιαχείρισης του Αιγαίου»

Για επικίνδυνη εξέλιξη, που ανοίγει τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία δεν είναι  ξεκομμένη από τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δημιουργούν κλίμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολίασε πως θέτοντας με αυτό τον τρόπο το θέμα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ανοίγει μία δημόσια συζήτηση και με δεδομένες τις αναθεωρήσεις που θέτει και η τουρκική πλευρά, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται τελικά, οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση ενός νομικού κειμένου που καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας αλλά το σύνολο των ορίων της τότε καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Ιερή η Συνθήκη της Λωζάνης», έλεγε ο Συρίγος το 2020

Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν οριστεί υφυπουργός Παιδείας, ο Άγγελος Συρίγος έλεγε, επίσης στον Σκάι, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «ιερή» και πως τέτοιες Συνθήκες «δεν τις αγγίζεις».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν από 97 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε ένα κείμενο 97 ετών σήμερα. Ειδικά, δε, αυτές οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα, καθορίζουν όρια, θεωρούνται στο διεθνές δίκαιο ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Γιατί; Γιατί ακριβώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων για να καταλήξουν σε αυτές τις συμφωνίες. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα δείχνει και το τέλος της διαδρομής. Δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα», είχε δηλώσει ο Άγγελος Συρίγος.