Με την επιστροφή στην Ελλάδα του Στέφανου Κασσελάκη από το Τέξας και το Μισισιπί αρχίζει μια δύσκολη ανηφόρα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου και βέβαια τον σταθμό των ευρωεκλογών. Το νέο έτος δεν θα έχει απλώς μια σειρά κρας τεστ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά μια υπαρξιακή χροιά για το πώς θα μπορεί να σταθεί στο πολιτικό σκηνικό.

Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ που θα απομειωθούν πολύ λόγω εκλογικής επίδοσης του 2023 αλλά και λόγω ποσοστών των άλλων κομμάτων εντός Βουλής θα διαμορφώσουν νέους δυσμενείς όρους για την ίδια τη λειτουργία του. Τα συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου επίσης, μπορεί να μην έχει πια ρεύματα και πρόσωπα που αποχώρησαν με τη Νέα Αριστερά, θα είναι όμως ένα στοίχημα εξωστρέφειας για τη νέα ηγεσία. Το ίδιο, τέλος, το κόμμα με τα νέα του χαρακτηριστικά και τις αποφάσεις του Κασσελάκη, θα είναι ένα ερώτημα κατά πόσο θα μπορεί να διαψεύσει όσους θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και τον χώρο του θα καταλαμβάνει ένα ανοικοδομημένο ΠΑΣΟΚ. Τα αγκάθια είναι εν πολλοίς αυτά και αποτελούν ταυτόχρονα και τις μεταβλητές ενός νέου σκηνικού που θα κρίνει τελικά και τον ίδιο τον νέο πρόεδρο.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Τρεις αλήθειες για τη χρηματοδότηση

Εσχάτως ξέσπασε θόρυβος για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή μια διαρροή, σύμφωνα με την οποία φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο Κασσελάκης το κόμμα με 250.000 ευρώ για το δώρο των εορτών στους εργαζομένους στα κομματικά ΜΜΕ και λόγω ευρύτερης κομματικής ένδειας.

Αλήθεια πρώτη: ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2024 γίνεται μικρομεσαίο κόμμα και αυτό αφού η κρατική του χρηματοδότηση -λόγω εκλογικής επίδοσης αλλά και σε συνάρτηση με τα ποσοστά όλων των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023-  από τα 8 εκατ. ευρώ θα πάει στα 4,5. Αυτό προφανώς θα είναι ένα αγκάθι για την ίδια τη στρατηγική του κόμματος που με απόλυτη βεβαιότητα θα πυροδοτήσει και σχέδιο απομειώσεων αλλά και αναδιάρθρωσης (το οργανωτικό κόστος του κόμματος είναι 200.000 ευρώ τον μήνα).

Αλήθεια δεύτερη: Τα δε κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεχωριστές ανώνυμες εταιρείες τις οποίες έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει αλλά δεν ανήκουν δομικά στο κόμμα. Ο ίδιος ο Κασσελάκης και γενικά κάθε ιδιώτης απαγορεύεται να έχει χρηματοδοτήσει ένα κόμμα απευθείας και με την έννοια της δωρεάς. Αρα η όποια φημολογία για ένεση χρήματος από μεριάς Κασσελάκη αφορά -αν ισχύει και μόνον-  μέσω δικής του εταιρείας τις εταιρείες (ΑΕ) που υπάγονται η «Αυγή» και το Κόκκινο (Left media) και άρα τη μορφή εμπορικής συμφωνίας που όμως έχει προκαλέσει μια συζήτηση στο κόμμα αυτές τις ημέρες. Κάτι που πάντως αν έχει τη μορφή δανείου θα αποκαλυφθεί με την κατάθεση του πόθεν έσχες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το νέο έτος. Θυμίζουμε πως το πόθεν έσχες του θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα 90 μέρες μετά την εκλογή του στο τιμόνι του κόμματος.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση των οικονομικών αποσαφηνίζουν πως το κόμμα έχει χρέος μόνον απέναντι σε προμηθευτές για το τρέχον έτος και μάλιστα τα προσδιορίζουν σε 1.800.000 ευρώ. Και συμπληρώνουν πως από την κρατική χρηματοδότηση αντί να έχουν ήδη λάβει το ποσό των 3.650.000 ευρώ, έχουν λάβει 1.821.000 ευρώ.

Αλήθεια τρίτη: Η διαρροή πάντως για κασσελακική ένεση χρήματος στον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε και πόλεμο με τη Νέα Αριστερά και με δύο τέως γραμματείς της Κουμουνδούρου: τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Τα περιβάλλοντα και των δύο αντέδρασαν οξύτατα στη διαρροή πως άφησαν πίσω τους καμένη γη στα οικονομικά σημειώνοντας και πως επί των ημερών τους οι γραμματείς δεν είχαν τρύπες και πως οι γραμματείς ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν αναλυτική εικόνα του ταμείου. Μάλιστα σημειώνουν πως επί ημερών του υπεύθυνου των οικονομικών και αείμνηστου Μίμη Δαρειώτη, είχε προεξοφληθεί δάνειο στην Εθνική Τράπεζα ενώ επί ημερών Σκουρλέτη είχε γίνει και μείωση του αριθμού των επαγγελματικών στελεχών του κόμματος.

Πηγές της Νέας Αριστεράς πάντως βλέπουν πίσω από τη διαρροή της Κουμουνδούρου, βολές της νέας ηγεσίας και προς τη μεριά του Αλέξη Τσίπρα και του τοπίου που άφησε πίσω του.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Τα μεγάλα στοιχήματα για τη νέα φυσιογνωμία

Οι νέες δομές, τα νέα θινκ τανκς αλλά και πάνω απ΄ όλα η ίδια η φυσιογνωμία που θα αποκρυσταλλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης εκ των μεγάλων στοιχημάτων αλλά και αγκαθιών για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μπορεί όσοι διαφώνησαν δομικά μαζί του και με τη νέα ηγεσία να έχουν ήδη σχηματοποιήσει τον δικό τους πόλο κάτω από την ΚΟ της Νέας Αριστεράς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όσοι μείνανε και δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα τους θα δώσουν λευκή επιταγή σε όλες τις αλλαγές.

Για παράδειγμα, θα είναι κοντά η σύνοδος της ΚΕ όπου ο Κασσελάκης θα εισηγηθεί προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο, πράγμα εντελώς καινούργιο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όχι ακριβώς αποδεκτό από όλους. Η καταστατική αλλαγή είναι ένα ερώτημα αν θα περάσει αναίμακτα ή θα καταγραφούν και ενστάσεις. Ο Κασσελάκης παράλληλα θέλει ένα κόμμα μελών. Το περιβάλλον του δηλώνει ευχαριστημένο με τα πολλά νέα μέλη των τελευταίων μηνών. Θέλει και ένα κόμμα σύγχρονο μέσω του isyriza αλλά και τη στελέχωση των τμημάτων από τα περίπου 30 θινκ τανκς και τα 4.000 βιογραφικά που αποκωδικοποιούν η Διάνα Βουτυράκου και άλλα πρόσωπα της Κουμουνδούρου. Η όλη φυσιογνωμία του κόμματος μένει να φανεί πώς σταδιακά θα αλλάξει και αν η όποια μεταβολή στην πλεύση του μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο δίνης.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι επιδιώξεις της ηγεσίας και η αντεπίθεση των μπλοκ

Στα τέλη Φεβρουαρίου Θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία θέλει μια κορυφαία διαδικασία εξωστρέφειας και ανάταξης του χώρου αλλά και ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού. Το επιτελείο Κασσελάκη δεν θα έχει το άγχος των εσωκομματικών διαρθρωμένων ρευμάτων αφού είχαμε την αποχώρηση στελεχών το 2023 και τη νέα ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το συνέδριο θα είναι ήσυχο εντελώς.

Τα μπλοκ στελεχών που δεν ταυτίζονται με τον Κασσελάκη θα κάνουν εμφανή την παρουσία τους καταρχάς στη νέα ανθρωπογεωγραφία και τον νέο τασικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ στα νέα συλλογικά όργανα. Εδώ καταγράφεται το μπλοκ γύρω από τη λεγόμενη κοινή λογική και αφορά κυρίως την παλιά προεδρική – τσιπρική ομάδα. Από την άλλη πιο ηχηρές είναι ως τώρα οι διαφοροποιήσεις του Διονύση Τεμπονέρα και στον δρόμο για το συνέδριο συσπειρώνεται ένα μέρος στελεχών γύρω του. Το σχέδιο απόφασης και θέσεων αλλά και το νέο πρόγραμμα είναι προφανές πως θα αποτυπώσει τη νέα αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και με  το αγκάθι, όλα τα παραπάνω να μπορεί να λάβουν τη μορφή εσωστρέφειας και όχι πολιτικού ανοίγματος στην κοινωνία.