Επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσε χθες η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς εναντίον του Τελ Αβίβ, στέλνοντας ένα διπλωματικό μήνυμα ότι δέκα εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και επιχειρήσεων που έχουν μετατρέψει μεγάλο κομμάτι της Γάζας σε ερείπια δεν έχουν καταστρέψει την ικανότητα κρούσης της.

Το τάιμινγκ ήταν υπολογισμένο: ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που διαμένει συνήθως στο Κατάρ, βρίσκεται από προχθές στην Αίγυπτο για αυτό που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «πολύ σοβαρές» συνομιλίες με σκοπό μία νέα συμφωνία εκεχειρίας, ώστε να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι της Χαμάς. Η έκβασή τους, βέβαια, παραμένει αβέβαιη. Η Χαμάς διακήρυξε χθες πως «υπάρχει παλαιστινιακή εθνική απόφαση ότι δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες για κρατούμενους ή συμφωνίες ανταλλαγής εκτός αν υπάρχει καθολικός τερματισμός της (ισραηλινής) επίθεσης» – κάτι που το Ισραήλ αποκλείει.

Σύμφωνα πάντως με τη «Wall Street Journal», υπάρχει διχόνοια στη Χαμάς ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική της ηγεσία: η πρώτη, που εδρεύει στο Κατάρ, φέρεται να διεξάγει ήδη μυστικές συνομιλίες με τους παλαιστίνιους αντιπάλους της, τη Φατάχ, για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η δεύτερη, που βρίσκεται στη Γάζα, αντιδρά.

Με τη Φατάχ

«Δεν πολεμάμε μόνο επειδή θέλουμε να πολεμάμε. Δεν είμαστε υποστηρικτές ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος. Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» από το Κατάρ ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, οι συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς με τη Φατάχ, την κυρίαρχη παράταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη, έχουν δημιουργήσει εντάσεις με τον Γιαχία Σινουάρ, τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος δεν θεωρεί πως ο πόλεμος έχει ήδη χαθεί και επιμένει ότι είναι υπερβολικά νωρίς για συμβιβασμούς. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως ο Σινουάρ, που δεν είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας, αξίωσε να τερματιστούν μόλις τις πληροφορήθηκε.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους ηγέτες να αρχίσουν να σκέπτονται τι θα συμβεί μετά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει πως δεν θέλει να την ανακαταλάβει, αλλά αυτό σημαίνει την τοποθέτηση κάποιας άλλης δύναμης ασφαλείας. Κάποιες από τις εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται είναι μία πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη που θα περιλαμβάνει και αραβικά έθνη – κάτι που η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτουν. Μία άλλη, είναι μία ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή με δική της δύναμη ασφαλείας.

Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς έχει αφήσει να εννοηθεί, σύμφωνα πάντα με τη «Wall Street Journal», πως θα ήταν πρόθυμη να ενταχθεί στην Οργάνωση για τη Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και να στηρίξει διαπραγματεύσεις, υπό μία κυβέρνηση ενότητας, για ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, πάντως, στην οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς για τη διακυβέρνηση της Γάζας θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα το Ισραήλ, που επαναλαμβάνει πως στόχος του είναι η εξόντωση της Χαμάς.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στη Γάζα κλιμακώθηκαν χθες, με σφοδρότατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Βορρά, όπου σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει απομείνει πλέον ούτε ένα λειτουργικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με έκθεση του IPC, οργανισμού που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζει κρίσιμα επίπεδα πείνας και ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται καθημερινά.