«Ατρέγιου»: αυτό το όνομα είχε δώσει η Τζόρτζια Μελόνι τη δεκαετία του 1990, ως επικεφαλής τότε της Νεολαίας της Εθνικής Συμμαχίας (διαδόχου του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, του κόμματος που ίδρυσαν μεταπολεμικά μια χούφτα αμετανόητοι συνεργάτες του Μουσολίνι), στο πολιτικό της φεστιβάλ, το ίδιο κράτησε και για το φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος που συνίδρυσε το 2012, των Αδελφών της Ιταλίας.

Είναι ο ήρωας ενός μυθιστορήματος του Μίχαελ Εντε που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, της «Ιστορίας χωρίς τέλος», ένας νεαρός πολεμιστής που έχει το καθήκον να σταματήσει το Τίποτα, μια σκοτεινή δύναμη, από το να καταπιεί τον κόσμο των θαυμάτων της Ονειροφαντασίας.

Τα πρώτα του χρόνια, το «Ατρέγιου» ήταν ένα φεστιβάλ κλειστό, αργότερα αποδέχθηκε τον διάλογο, έχουν συμμετάσχει σε αυτό από τον Τζουζέπε Κόντε και τον Ματέο Ρέντσι μέχρι τον Βίκτορ Ορμπαν και τον Στιβ Μπάνον. Οπως σημειώνει όμως ο Ματία Ντιλέτι, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, «παρότι το «Ατρέγιου» έχει εξελιχθεί, είναι πρωτίστως μία εκδήλωση για τη Μελόνι και την παρέα της».

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στη φετινή βερσιόν του, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 17 Δεκεμβρίου στους κήπους του Castel Sant’ Angelo στη Ρώμη, ήταν ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο ηγέτης του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ καθώς και ο Ιλον Μασκ, το αφεντικό της Tesla, της SpaceX και του X.

Στενή φιλία

Για την όλο και στενότερη φιλία της Μελόνι με τον Σούνακ έχουν γραφτεί πολλά τους τελευταίους μήνες. Οπως δήλωσε άλλωστε ο βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα του «Ατρέγιου», ανέλαβαν τα καθήκοντά τους σχεδόν ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο του 2022, και η Μελόνι είναι μία από τους λίγους άλλους «κεντροδεξιούς ηγέτες» στην Ευρώπη – αν και πολλοί θα τους χαρακτήριζαν αμφότερους σκληρά δεξιούς.

Μοιράζονται επίσης την ίδια σκληροπυρηνική προσέγγιση στη μετανάστευση, μόλις πρόσφατα πέρασε σε δεύτερη ανάγνωση από τη βρετανική Βουλή το (ανανεωμένο) σχέδιο του Σούνακ να στέλνει στη Ρουάντα τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι φτάνουν στη Βρετανία με πλοιάρια μέσω Μάγχης, ενώ η Μελόνι συμφώνησε αρχές Νοεμβρίου με τον Εντι Ράμα να δημιουργηθούν στη Βόρεια Αλβανία δύο κλειστά κέντρα για μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο από ιταλικά σκάφη.

Στο «Ατρέγιου», Μελόνι και Σούνακ αντάλλαξαν και φιλιά και αγκαλιές και επαίνους. Ο Σούνακ κάλεσε μάλιστα και άλλους ευρωπαίους ηγέτες να εμπνευστούν, όπως εκείνοι, από τον «ριζοσπαστισμό» της Μάργκαρετ Θάτσερ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η τελευταία «θα κατακλύσει τις χώρες μας» – κατόπιν αυτού, κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση στη Βρετανία πως υιοθετεί την τοξική ρητορική της αποπεμφθείσας υπουργού Εσωτερικών του, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Ο αλβανός πρωθυπουργός

«Είμαι σοσιαλιστής, αλλά επίσης παλιός φίλος της Ιταλίας και νιώθω πολύ κοντά στην Τζόρτζια Μελόνι», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο αλβανός πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη. Από το βήμα του «Ατρέγιου» υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την Ιταλία για το Μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας τον θόρυβο γύρω από αυτή «δυσανάλογο» και διαβεβαιώνοντας πως «η συμφωνία αυτή δεν περιέχει κανένα αντισυνταγματικό στοιχείο» – το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας πάγωσε προ ημερών την επικύρωσή της από το αλβανικό κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει δύο προσφυγές της αντιπολίτευσης.

«Για εμάς αποτελεί τιμή το να δίνουμε χέρι βοήθειας όταν η Ιταλία μάς το ζητά. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε αδελφή χώρα της Ιταλίας», δήλωσε ο Ράμα. Στις συναντήσεις τους, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Αλβανίας συμφώνησαν σε «περαιτέρω συντονισμό της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση των διακινητών».

Πρόσκληση να συμμετάσχουν στο φετινό «Ατρέγιου» είχαν λάβει επίσης η επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ελι Σλάιν και ο βουλευτής της Συμμαχίας Αριστεράς και Πρασίνων Αντζελο Μπονέλι. Αρνήθηκαν αμφότεροι, πρωτίστως λόγω της συμμετοχής σε αυτό του ισπανού ακροδεξιού ηγέτη Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος προκάλεσε σάλο πρόσφατα λέγοντας για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, τον Πέδρο Σάντσεθ, πως «θα έρθει ο καιρός που ο κόσμος θα θελήσει να τον κρεμάσει ανάποδα, από τα πόδια». Σύμφωνα με την ισπανική «El Pais», ακόμα και στελέχη των Αδελφών της Ιταλίας σοκαρίστηκαν, ζητώντας να ανακληθεί η πρόσκλησή του.

Η Μελόνι ωστόσο εκτιμά ιδιαιτέρως τον Αμπασκάλ, μετά τη χθεσινή πεντάλεπτη ομιλία του στο «Ατρέγιου» μάλιστα τον φώναξε πίσω στη σκηνή για ένα δεύτερο χειροκρότημα «σε έναν άνθρωπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και με τον οποίο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για μια καλύτερη και διαφορετική Ευρώπη».

Ο ισπανός ακροδεξιός

Από την πλευρά του, ο Αμπασκάλ υποστήριξε πως τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν, «ως συνήθως», από τα αριστερά ισπανικά Μέσα. «Δεν εξέφρασα επιθυμία», δήλωσε, «επιθυμία μου είναι να έχει ο Σάντσεθ μία δίκαιη δίκη για προδοσία και διαφθορά, και να δικαστεί από ανεξάρτητους δικαστές και εισαγγελείς».

Οσο για την ίδια τη Μελόνι, αυτή έκλεισε μεν το φεστιβάλ δηλώνοντας πως «η πιο μεγάλη προσπάθεια είναι να ανεβάσουμε την Ιταλία στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, μια τόσο μεγάλη πρόκληση που απαιτεί αγάπη, ταπεινότητα, όραμα και δουλειά», φρόντισε ωστόσο παράλληλα να στοχοποιήσει, κι ας μην τον κατονόμασε, τον ιταλό συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο λέγοντας πως «οι ιστορίες της μαφίας της Νάπολι, της Καμόρα, προσφέρουν διασημότητα, πλούτο και τη δυνατότητα να αγοράσεις ρετιρέ στη Νέα Υόρκη, από το οποίο να κάνεις μαθήματα νομιμότητας στους Ιταλούς, φυσικά πάντα επί πληρωμή».