Συνέχεια και μήνυμα

Το άνοιγμα προς το κέντρο συνεχίζεται εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κομματική πειθαρχία (πλην Αντώνη Σαμαρά) που επιβλήθηκε για την τροπολογία για τους μετανάστες, όμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανοίγει όλα τα μέτωπα των πρώην μαζί. Οταν ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να κλείσει το θέμα, καταλογίζοντας τη χρεοκοπία στην τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το λες και έμμεσο μήνυμα.

Μεταξύ φίλων

Ο Αδωνις Γεωργιάδης «σήκωσε» εκ μέρους της κυβέρνησης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό – και ειδικά ήταν εντός της αίθουσας για να αποκρούσει τα επιχειρήματα των κομμάτων από τα δεξιά της ΝΔ. Είτε αυτός ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος (με τον οποίο ο υπουργός γνωρίζεται προσωπικά από την περίοδο του ΛΑΟΣ) είτε οι εκπρόσωποι της Νίκης και των «Σπαρτιατών». Η στρατηγική είναι γνώριμη, ώστε να «στεγανοποιηθεί» η (όποια) απειλή υπάρχει στα δεξιά.

Καλωσορίσματα

Οι… εξάρσεις του Κυριάκου Βελόπουλου απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, πάντως, απαντήθηκαν και από την έδρα. Οταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέβηκε από το βήμα, τον λόγο πήρε ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για να αναγγείλει την παρουσία στα θεωρεία μιας τάξης από την Αμαλιάδα. «Να πούμε στα παιδιά πως εμείς στη Βουλή καλωσορίζουμε όλα τα παιδιά, απ’ όπου κι αν είναι», πρόσθεσε ως σχόλιο προς τους μαθητές που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.

Χωρίς διάλογο

Από την άλλη, οι ιδεολογικές διαφορές των εννιά κοινοβουλευτικών ομάδων καμιά φορά είναι πάνω από εμφανείς. Οταν ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε τον ακροδεξιό κίνδυνο και το γνωστό περιστατικό στη Μανωλάδα (και όσα λέγονταν τότε περί πυροβολισμών στον αέρα και από τον νυν υπουργό Εργασίας), οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» αντέδρασαν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς έκοψε τη συζήτηση με απόλυτο τρόπο, υψώνοντας τη φωνή: «Με φίλους του Ηλία Κασιδιάρη εγώ διάλογο δεν ανοίγω», ανέφερε και συνέχισε κανονικά την ομιλία του.