Η νομοθετική πρωτοβουλία για τις συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις ανάμεσα σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Ένωσης των δημοτικών Επιχειρήσεων, Γιώργος Μαρινάκης, μίλησε στο cityhub.

Ποιες οι απόψεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α.;

Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Θεόδωρου Σκυλακάκη που είχα στις 28 Νοεμβρίου προωθείται μεγέθυνση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ με επέκτασή τους στις όμορες περιφερειακές ενότητες και στην υπόλοιπη Ελλάδα δημιουργία 15 φορέων  ύδρευσης – αποχέτευσης σε επίπεδο διευρυμένων χωρικών ενοτήτων. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επίσημο κείμενο της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης.

Υποτίθεται οι  σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα γίνουν για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και παράλληλα δεσμεύονται ότι θα αποπληρωθεί το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. στη ΔΕΗ με δάνειο και μάλιστα από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί λειτουργικά διότι η λειτουργία απρόσωπων και συγκεντρωτικών φορέων ύδρευσης χωρίς γνώση των τοπικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες ύδρευσης -αποχέτευσης με κίνδυνο να δημιουργηθούν ακόμα και  προβλήματα στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό  πολιτών στην ενδοχώρα δηλαδή να δημιουργηθούν «άγονες γραμμές» στην παροχή πόσιμου νερού.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση επίσης πάσχει και νομικά, αφού η ύδρευση ως τοπική υπόθεση ανήκει συνταγματικά στις αρμοδιότητες των Δήμων, ενώ η αναλογική εφαρμογή του μοντέλου των ΦΟΔΣΑ και στην ύδρευση όπως επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι  άστοχη, αφού οι ΦΟΔΣΑ ασχολούνται με θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων περιφερειακής κλίμακας και διαθέτουν περιορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων. Στην περίπτωση της ύδρευσης, οι Δ.Ε.Υ.Α. διαθέτουν χιλιάδες εγκαταστάσεις οπότε η διαχείριση από περιφερειακούς φορείς είναι σχεδόν αδύνατη.

Τοπικές κοινωνίες

Αλλά, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα πλήξει και τις τοπικές οικονομίες, αφού πολλές τοπικές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τις Δ.Ε.Υ.Α.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τονίζει ότι το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση που εκτίναξε το ενεργειακό τους κόστος από το 20% στο 40% του λειτουργικού τους κόστους, ενώ δεν έλαβαν καμιά επιδότηση από την Πολιτεία σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ παρά μόνο τις ανεπαρκέστατες οριζόντιες επιδοτήσεις. Επίσης, η ενεργειακή τους αυτάρκεια δυσχεραίνεται από την έλλειψη «χώρου» στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από την μέχρι σήμερα έλλειψη χρηματοδοτήσεων.

Υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση;

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. όπως η μελέτη της DG Regio για 35 Δ.Ε.Υ.Α. , ενώ οι διαδημοτικές συνεργασίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες και προβληματικές Δ.Ε.Υ.Α. Εξάλλου πλέον έχει θεσμοθετηθεί και ο μηχανισμός ελέγχου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων που εποπτεύει τις Δ.Ε.Υ.Α. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο παραγκωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θεσπίσθηκε με πρόσφατο νόμο, καθώς και το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ αγνοεί την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι έτοιμη για οποιονδήποτε παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προς όφελος των πολιτών, της προστασίας του φυσικού πόρου και του περιβάλλοντος της χώρας μας.