Με τα ψηφιακά κλειδιά να κερδίζουν συνεχώς έδαφος μια κοινοπραξία κατασκευαστών αυτοκινήτων και «έξυπνων» κινητών εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες τους μπορούν να εμπιστεύονται τη νέα αυτή τεχνολογία θεωρώντας την ασφαλή και λειτουργική σε πολλαπλές συσκευές.

Το Car Connectivity Consortium (CCC) που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες (Ford, GM, BMW, Honda, Hyundai Mercedes-Benz) καθώς και κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων (Apple, Samsung και Xiaomi) ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης για ψηφιακά κλειδιά που χρησιμοποιούν «επικοινωνία κοντινού πεδίου» (Near Field Communication).

Τα τηλέφωνα που είναι εξοπλισμένα με NFC θα μπορούν να ακουμπούν στο χερούλι της πόρτας του αυτοκινήτου για να το ξεκλειδώσουν, αντί να χρησιμοποιούν κλειδί.

Η πιστοποίηση του ψηφιακού κλειδιού CCC αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας «παγκόσμιας συμβατότητας προϊόντων και υπηρεσιών για μια απρόσκοπτη εμπειρία… ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο ή τη συσκευή», αναφέρει το consortium.

Πιστοποιητικό  ότι η συσκευή διαθέτει όλα τα πρότυπα

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τηλεφωνικών συσκευών υποβάλλουν τα προϊόντα τους προς δοκιμή στο CCC για να διασφαλίσουν ότι πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας, προστασίας και διαλειτουργικότητας. Εάν περάσουν, λαμβάνουν πιστοποιητικό για να διασφαλιστεί στους καταναλωτές ότι η συσκευή διαθέτει όλα τα πρότυπα ψηφιακού κλειδιού του CCC.

«Η πιστοποίηση του ψηφιακού κλειδιού CCC είναι ένα κρίσιμο κομμάτι που χρειαζόμασταν για να είναι εφικτό ένα καθολικό πρότυπο», δήλωσε ο Glen Stone, τεχνικός διευθυντής της κοινοπραξίας Car Connectivity Consortium. «Η πιστοποίηση όχι μόνο ενισχύει ένα προϊόν ως αξιόπιστο, αλλά επικυρώνει επίσης ότι το προϊόν θα λειτουργεί απρόσκοπτα με άλλες λύσεις CCC  στο οικοσύστημα».

Η πιστοποίηση προορίζεται μόνο για συσκευές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC.

Η διαδικασία πιστοποίησης

Το CCC μόλις δημιούργησε μια ομάδα εργασίας με την FiRa Consortium, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την τεχνολογία ασύρματης μεταβίβασης, Ultra Wideband (UWB) και περιλαμβάνει την Apple, την Google, τη Cisco, τη Samsung, την Qualcomm και άλλες εταιρείες ως μέλη.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι δύο ομάδες ελπίζουν να αναπτύξουν μια διαδικασία πιστοποίησης για το UWB, καθώς και για το Bluetooth Low Energy (BLE).

Σε αντίθεση με το NFC, το UWB και το BLE επιτρέπουν την παθητική είσοδο και εκκίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να πατήσουν για να ξεκλειδώσουν και μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κρατάτε το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας για να ξεκλειδώσετε και να εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας – όπως μερικά σύγχρονα μπρελόκ και κάρτες κλειδιών. Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones είναι εξοπλισμένα και με τις τρεις τεχνολογίες.