Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η διατήρηση και περαιτέρω εμβάθυνση των καλών σχέσεων με τα καθεστώτα της Αραβικής Χερσονήσου είναι κάτι που έχει ζωτική σημασία. Η συνεργασία τους άλλωστε στο πλαίσιο του αποκαλούμενου OPEC+ εγγυάται ότι δεν θα διακοπεί η χειραγώγηση εκ μέρους τους της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου (παρότι η τιμή του αργού υποχώρησε χθες κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά ύστερα από 5 μήνες), καθώς και τη συνέχιση της ροής δισεκατομμυρίων πετροδολαρίων προς τα ταμεία του Κρεμλίνου – μια πλευρά που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και των αναγκών για τη χρηματοδότησή του.

Η χθεσινή επίσκεψη-αστραπή του προέδρου της Ρωσίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία – που πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς το αεροσκάφος του συνοδευόταν από 4 υπερσύγχρονα μαχητικά σε όλη τη διάρκεια της πτήσης – ήρθε να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Απέδειξε δε ότι η «διπλωματία της ερήμου» συνεχίζει να αποφέρει καρπούς σε όλα τα επίπεδα για τον Πούτιν, ο οποίος έχει δει τις ηγεσίες και των δύο κρατών να τηρούν «ευμενώς ουδέτερη» στάση απέναντί του, αρνούμενες συστηματικά και παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και της ΕΕ να συμπλεύσουν με τη Δύση και να επιβάλουν κυρώσεις ή να απομονώσουν τη Μόσχα.

Θερμή υποδοχή

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Πούτιν έγινε δεκτός με θερμό τρόπο από τους ηγέτες και των δύο κρατών. Μάλιστα, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν τον προσφώνησε ως «καλό φίλο», ενώ ως αντάλλαγμα είδε τον Πούτιν να χαιρετίζει τον «ηγετικό ρόλο» των ΗΑΕ σε ζητήματα περιβάλλοντος. Ο δε σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν άκουσε χαμογελώντας τον προσκεκλημένο του να δηλώνει πως «τίποτα δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την ανάπτυξη των φιλικών μας σχέσεων».

Στο πλευρό τους πάντως ο Πούτιν μπορούσε να αισθάνεται άνετος και ασφαλής και για έναν ακόμα λόγο, καθώς ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ούτε η Σαουδική Αραβία έχουν αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο, κάτι που σημαίνει πως το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, δεν έχει ισχύ στο έδαφός τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και τα οικονομικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και των δύο αραβικών κρατών: η αξία του διμερούς εμπορίου με τα ΗΑΕ αυξήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κατά 63%, για να φτάσει τα 8,8 δισ. δολάρια, ενώ με τη Σαουδική Αραβία καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 4,8% με αποτέλεσμα η αξία να φτάσει στα 1,35 δισ. δολάρια.

Η Κίνα παρακολουθεί

Είναι βέβαιο, παράλληλα, ότι υπάρχει μία ακόμα χώρα η οποία παρακολούθησε στενά το ταξίδι του Πούτιν στο Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ. Πρόκειται, βεβαίως, για την Κίνα, η οποία αφενός έχει μεγάλη ανάγκη τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και των αραβικών κρατών και, αφετέρου, φιλοδοξεί να καλύψει το όποιο γεωπολιτικό κενό δημιουργηθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω και των εξελίξεων στο Παλαιστινιακό – το οποίο επίσης συζητήθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως ο Σι Τζινπίνγκ ήταν αυτός που μεσολάβησε ώστε να δώσουν τα χέρια δύο μέχρι πρόσφατα άσπονδοι εχθροί: ο Μπιν Σαλμάν και ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραΐμ Ραϊσί, τον οποίο υποδέχεται σήμερα στο Κρεμλίνο ο Πούτιν.