Αναμένοντας αύριο τον Ερντογάν στην Αθήνα με τα ερωτήματα να παραμένουν μακράν περισσότερα από τις απαντήσεις, ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τι θα συμβεί, «περνώντας» προς στιγμή τον Ατλαντικό όπου  άλλοι άνθρωποι αναπτύσσουν άλλου είδους φιλοδοξίες.

«Χρειάζονται «μερικές ώρες» για έναν χειρουργό προκειμένου να πραγματοποιήσει την κρανιεκτομή και στη συνέχεια περίπου 25 λεπτά για να τοποθετήσει το ρομπότ τη συσκευή, μαζί με την εξαιρετικά λεπτή συστοιχία περίπου 64 διαφορετικών νημάτων. Η συσκευή θα αντικαταστήσει το τμήμα του κρανίου που είχε αφαιρεθεί»: όχι, δεν είναι απόσπασμα από εγχειρίδιο ανατομίας, αλλά από δηλώσεις της… βιογράφου του Ιλον Μασκ ονόματι Ασλι Βανς, που απασχόλησε τη διεθνή επικαιρότητα από κάποιων ημερών, καθώς φαίνεται ότι πλέον ήγγικεν η ώρα: οι… πιστοί του Ιλον, του πλουσιότερου (ή δεύτερου ή τρίτου ανά έτος, εξαρτάται από τις τιμές των μετοχών κοκ) επιχειρηματία του πλανήτη, μάλλον ίδρυσαν θρησκεία, τον έκαναν θεό και προσκυνούν μαζικά στα γραφεία της εταιρείας του Neuralink όπου και αιτούνται εθελοντικά να τους εμφυτευθεί η παραπάνω ηλεκτρονική συστοιχία στον εγκέφαλο, καθώς η αρμόδια αμερικανική αρχή, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA φέρεται να έδωσε, έπειτα από προηγούμενη απόρριψη, το πράσινο φως για δοκιμές σε ανθρώπους. Επενδυτές έχουν εισφέρει ήδη 323 εκατ. δολάρια στην έρευνα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις για τις επιπτώσεις που είχαν τα πειράματα σε πιθήκους που φέρονται να κατέληξαν, μετά από φρίκη, σε ευθανασία.

Σύμφωνα με τη Βανς, το 2024 αναμένονται οι πρώτες έντεκα εμφυτεύσεις, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί 22.000 τέτοιες επεμβάσεις. Παράλληλα, έδωσε λεπτομέρειες: «Οι κλωστές είναι τόσο λεπτές, όσο περίπου το 1/14 του πλάτους ενός μόνο σκέλους ανθρώπινης τρίχας». Αυτή η πληροφορία έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όσο αρχικά δείχνει. Κυρίως, όμως, ενδιαφέρον έχει η διάθεση για προβολή της, κάτι που δεν συνέβη με άλλες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, όπως το Ρόιτερς εξηγώντας τις προηγούμενες ανησυχίες της αρμόδιας αμερικανικής αρχής, που προφανώς φαίνεται να θεραπεύτηκαν. Σύμφωνα με αυτές «τα καλώδια στο τσιπ εγκεφάλου θα μπορούσαν να κινηθούν μέσα στο κρανίο, ή το τσιπ να υπερθερμανθεί» – η γλαφυρότητα δεν λείπει…

Οι στοχευμένες αναφορές περί καλωδίωσης δείχνουν ότι η συζήτηση καθοδηγείται εταιρικά σε επίπεδο γκάτζετ, αν και σύμφωνα με ανάρτηση της Neuralink η εταιρεία αναζήτησε «ανθρώπους με παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή ALS». Ελπίδα της, είναι, λέει η ίδια, «να κατασκευάσει μια συσκευή που θα δημιουργούσε ένα είδος συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και θα επέτρεπε στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα ή να παίζουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους». Ομως, πρώτα «στοχεύει να βοηθήσει άτομα με νευρολογικές διαταραχές». Τώρα το πώς μπορεί να γίνει πιστευτό το δεύτερο όταν έχει προϋπάρξει το πρώτο, είναι ένα ερώτημα.

Το γεγονός λοιπόν ότι όλη η στρατηγική στοχεύει καθαρά και προφανώς εμπνέεται από τον κόσμο των… βιντεογκέιμ, καθιστά σαφές ότι το περιεχόμενο της επέμβασης, οι όποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις της, όπως και οι όποιες πιθανές δυνατότητες παρέμβασης θα έχει ο διαχειριστής αυτού του πλέγματος πλέον πάνω στο σύνολο της υπόστασης των ανθρώπων που θα ενσωματώσουν το εμφύτευμα, είναι μάλλον ζητήματα παγερά αδιάφορα στους υποψηφίους που περιμένουν σαν τρελοί να τους επιλέξουν ως… πειραματόζωα για να ζήσουν την εμπειρία της μεταγωγής τους στο «επόμενο επίπεδο» όπως το διδάσκει και το διαδίδει η βιντεοπαιχνιδολογία. Η, απ’ ό,τι φαίνεται, «νέα θεολογία» που γεννιέται στα εργαστήρια του ιδιωτικού παραδείσου του Μασκ, αλλά και των ανταγωνιστών του που τρέχουν και εκείνοι με τη γλώσσα έξω ποιος θα πρωτοπρολάβει να καταργήσει τον άνθρωπο. Αναμφίβολα, κάποιος θα προλάβει. Κάτι τέτοιο, άπαξ και ξεκινήσει, δεν σταματά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα προχωρήσει. Και η πυρηνική βόμβα προχώρησε. Και πολύ. Απλώς δεν έσκασε. Ακόμα.