Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να επέλεξε να μην παραστεί διά ζώσης και να μιλήσει με τηλεσύνδεση, ο Γκέερτ Βίλντερς να δήλωσε απασχολημένος με την προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ολλανδία και να περιορίστηκε σε έναν βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό και η Τζόρτζια Μελόνι να μην ανήκει στη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, τίποτε από αυτά όμως δεν μειώνει τη σημασία της επίδειξης δύναμης που επιχείρησε να κάνει η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά από τη Φλωρεντία.

Δεν είναι λίγο, άλλωστε, περίπου 2.000 άνθρωποι, εκπροσωπώντας κόμματα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου από 12 ευρωπαϊκά κράτη τα οποία ανήκουν στην ομάδα με τίτλο «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος και υπουργός Μεταφορών στην ιταλική κυβέρνηση, όπως και ηγέτης της Λέγκας. Εχοντας, προφανώς, το βλέμμα τους στραμμένο ήδη στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024 και, όπως όλα δείχνουν, θα αναδείξουν ιδιαίτερα ενισχυμένα τα ακροδεξιά μορφώματα.

«Δεν είμαστε ένα μαύρο οικοδόμημα, αλλά ένα μπλε κύμα. Τα στοιχεία μας δείχνουν πως είμαστε η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος μας είναι να γίνουμε η τρίτη δύναμη και ο ρόλος μας να καταστεί αποφασιστικός. Προσφέρουμε τη συνεισφορά μας στην αναγκαία μεταρρύθμιση της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης στην παρέμβασή του. Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι «σήμερα εδώ βρίσκονται τα μεγαλύτερα κόμματα στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και το Βέλγιο, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία και ένα ιταλικό (η δική του Λέγκα) που μετέχει στην κυβέρνηση».

Ο Σαλβίνι, επίσης, καταδίκασε τον «πόλεμο της ΕΕ κατά των αυτοκινήτων», απορρίπτοντας την κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, για να συμφωνήσει απολύτως μαζί του και ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Από την πλευρά του, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, διεμήνυσε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει πεντάστερο ξενοδοχείο για την Αφρική», συνδέοντας μάλιστα άμεσα μετανάστες και πρόσφυγες με την εγκληματικότητα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης υπήρξαν και διαφωνίες, σε θέματα όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και η δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ.

Αναμένεται να πληθύνουν

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ομάδα ID ιδρύθηκε το 2014, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, του 2019, κατάφερε να συγκεντρώσει 73 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Οι εξελίξεις δε σε εθνικό επίπεδο δείχνουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι τα μέλη της να πληθύνουν μετά τις ευρωεκλογές – εξάλλου, στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, η παρουσία τόσο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) όσο και του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν ενισχύεται διαρκώς, τουλάχιστον με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος με την ID κινείται ουσιαστικά και μια δεύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, αυτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) – σε αυτήν ανήκει και η Μελόνι – η οποία διαθέτει 62 ευρωβουλευτές και επίσης έχει σοβαρές ελπίδες να τους αυξήσει κατά την αναμέτρηση του ερχόμενου καλοκαιριού.