«Οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή και αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη». Αυτές οι 26 λέξεις από μια συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg, στις αρχές Ιουλίου, δεν έγιναν αμέσως είδηση εδώ.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται ξανά και ξανά τους πρώτους μήνες αυτής της κυβερνητικής θητείας. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης άνοιξε τότε την κουβέντα που τώρα επιθυμεί να κλείσει ώστε να την ξανανοίξει με τους δικούς του όρους.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι μυημένοι στα κυβερνητικά παρασκήνια ήξεραν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα απ’ τα πολλά που υπολογίζει να περάσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας του. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ακόμη και στενοί του συνεργάτες, που επεξεργάζονταν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν είχαν εντολή να το συμπεριλάβουν στους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια προκειμένου ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός να φέρει την Ελλάδα του 2030 πιο κοντά στη σημερινή – όπως υπόσχονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυβερνητικοί.