Ο θάνατος του Χένρι Κίσινγκερ, μιας εμβληματικής αν και αμφιλεγόμενης μορφής της αμερικανικής διπλωματίας, αποτελεί «πολύ μεγάλη απώλεια», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολύ μεγάλη απώλεια», δήλωσε ο Κίρμπι, σημειώνοντας τη στρατιωτική θητεία του Κίσινγκερ κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και χρόνια υπηρεσίας σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις μετέπειτα.

«Ήταν ένας άνθρωπος που, είτε συμφωνούσε κανείς μαζί του είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επηρέασε τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής επί δεκαετίες και σίγουρα είχε αντίκτυπο στον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας τη δέσμευση «στην υπηρεσία της χώρας» του διπλωμάτη που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει κάνει ακόμη κάποια δήλωση για το ζήτημα.

Ο Χένρι Κίσινγκερ

Σημειώνεται ότι ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ σε ηλικία 100 ετών, δήλωσε η Kissinger Associates. Ο Κίσινγκερ ήταν ενεργός ακόμα και μετά τα 100, παρακολουθώντας συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, εκδίδοντας ένα βιβλίο για τα στυλ ηγεσίας και καταθέτοντας ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας για την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα.

Τον Ιούλιο του 2023, μάλιστα, πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεκίνο για να συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.