Όσο κι αν αγαπάτε την άσκηση, υπάρχουν κάποιες μέρες που ακόμα και οι πιο πιστοί στους fitness στόχους τους θέλουν να την… αποφύγουν. Μερικές φορές οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι ατελείωτες λίστες με τις υποχρεώσεις και η κούραση μπορεί να μην αφήνουν περιθώρια για γυμναστική.

Κι ενώ σίγουρα μερικές φορές θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας σε όσα προκύπτουν ή ακόμα και να χάσετε κάποιες προπονήσεις, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα κίνητρά σας ώστε η μία χαμένη προπόνηση να μην καταλήξει σε πέντε ή ακόμα χειρότερα σε δέκα.

Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες συμβουλές που βασίζονται σε διαφορετικές προσεγγίσεις για να διαπιστώσετε τι σας ταιριάζει καλύτερα.

Η συνέπεια θέλει πλάνο (και στην γυμναστική)

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι τακτικά και με συνέπεια θα πρέπει να οργανωθείτε, να το συμπεριλάβετε ενεργά στο πρόγραμμά σας και να αφιερώσετε κάποιες ώρες μόνο σε αυτό. Μετά από μια χαμένη προπόνηση, δοκιμάστε πριν ξαπλώσετε να έχετε έτοιμα τα ρούχα και τον εξοπλισμό σας για την προπόνηση της επόμενης ημέρας.

Ιδανικά προγραμματίστε να κάνετε γυμναστική το πρωί. Μόλις σηκωθείτε φορέστε τα ρούχα σας, φάτε κάτι ελαφρύ και ξεκινήστε για την προπόνησή σας, είτε πρόκειται να πάτε για τρέξιμο ή περπάτημα είτε στο γυμναστήριο.

Μην δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αποσπαστεί η προσοχή σας. Κάποιες μέρες το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βρείτε κίνητρο είναι απλώς να βγείτε από την πόρτα.

Κλείστε ραντεβού

Προσπαθήστε να αποκλείσετε το χρόνο που θα κάνετε προπόνηση, όπως θα κάνατε και για οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση ή συνάντηση. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να κάνετε πράγματι γυμναστική ενώ θα καταφέρετε να οργανώσετε σωστά και το πρόγραμμά σας για να μην ξεχάσετε τίποτα.

Ένας φίλος που θα κάνει γυμναστική μαζί σας, γνωστός και ως «workout buddy» μπορεί να αποδειχθεί εξίσου χρήσιμος, αφού μπορείτε να κανονίσετε να κάνετε μαζί προπόνηση σε μια κοινή ώρα και μέρος.

Θυμηθείτε γιατί γυμνάζεστε

Τις μέρες που νιώθετε το κίνητρό σας να «πέφτει», θυμηθείτε τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους στόχους για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για αυτό που θέλετε να πετύχετε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης προπόνησης θα σας βοηθήσει να «χτίσετε« ανθεκτικότητα και ψυχική αντοχή. Έτσι θα καταφέρετε να πετύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας, όπως είναι η απώλεια βάρους, η ενίσχυση της δύναμης, η συμμετοχή στο μαραθώνιο.

Κάντε ένα διάλειμμα

Αν νιώθετε έντονη κούραση, τότε είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και να δώσετε προτεραιότητα στην ξεκούρασή σας. Φροντίστε να να πάρετε ένα «rest day» για να καταφέρετε να χαλαρώσετε και το σώμα σας να επανέλθει.

Εάν τελικά αποφασίσετε να κάνετε γυμναστική αλλά η προπόνησή σας δεν ήταν όπως την περιμένατε ή την ολοκληρώσατε σχετικά νωρίς, τότε προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας, καθώς η αυτοσυμπόνια μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις δύσκολες μέρες και να βρείτε νέα κίνητρα για τις επόμενες προπονήσεις, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο International Journal of Environmental Research and Public Health‌.