Θα τους δεις στα σημερινά ρεπορτάζ για την Black Friday. Ουρές έξω από τα καταστήματα, ειδικά από εκείνα που διαθέτουν ηλεκτρονικά. Θα περιμένουν από νωρίς προκειμένου να βάλουν στα σίγουρα στο χέρι το γκάτζετ που επιθυμούν. Και είναι πολλοί. Είναι χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες. Και ποιος ξέρει πόσοι είναι αυτοί που θα ψωνίσουν online. Νομίζετε πάει τσάμπα αυτή η ρεκλάμα στις τηλεοράσεις εδώ και δύο εβδομάδες;

Για κράτηση τραπεζιού σε πίστα όπου εμφανίζεται μεγάλο όνομα, έγιναν 4.500 τηλεφωνήματα μέσα σε μία μέρα. Και ναι, τα μπουζούκια άνοιξαν και είναι γεμάτα. Δίπλα στα πολυτελή αυτοκίνητα, που οι παρκαδόροι τακτοποιούν μπροστά στην είσοδο του νυχτερινού κέντρου, σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους κάθε ηλικίας που βγαίνουν για μεταμεσονύχτιο γλέντι μέχρι πρωίας. Με τις μπουκάλες ανοιχτές πάνω στο ανθοστόλιστο τραπέζι. Ολα τα κέντρα είναι γεμάτα. Οπως και τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι. Ακόμα και αν πεις να φύγεις από την πόλη για Σαββατοκύριακο, τα γνωστά θέρετρα βουλιάζουν. Τα Χριστούγεννα είναι sold out, τώρα συζητάμε για Καθαρά Δευτέρα και αν δεν κλείσεις νωρίς, θα πετάξεις αετό στο πάρκο της γειτονιάς σου.

Τι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα αδειάσουν τα ράφια στην Black Friday, συντηρούν τις μεγάλες πίστες και τα θέρετρα του Σαββατοκύριακου; Από πού έρχεται αυτό το χρήμα σε μία χώρα που, με βάση τους αριθμούς, έχει μεγάλο κομμάτι πληθυσμού στα όρια της φτώχειας, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τα μέτρα φορολόγησής τους;  Ταυτόχρονα πώς γίνεται η αγορά αυτοκινήτων να κάνει ρεκόρ, οι οικοδομές να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και σπίτια του μισού εκατομμυρίου να πωλούνται λες και είναι κηπευτικά στον πάγκο του μανάβη; Με το ύψος των ενοικίων να θεωρείται απαγορευτικό για οτιδήποτε άλλο.

Ενας μισθός δεν σου φτάνει για να ζήσεις. Είναι μαύρο χρήμα όλο αυτό; Η μπάζα του τουρισμού και τα τυχερά της φοροδιαφυγής; Τα αφανή έσοδα που αγοράζουν μία ευημερία η οποία δεν δικαιολογείται από τους αριθμούς; Μήπως, τελικά, η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο, ανάμεσα σε εκείνους που μπορούν και εκείνους που δεν μπορούν; Είναι ένα μυστήριο.