Καθώς από στιγμή σε στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένουν την τελική έξοδο των στελεχών του μπλοκ της Εφης Αχτσιόγλου και άρα το ντόμινο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά και στον οργανωτικό ιστό, αναπόφευκτα πια οι προβολείς πέφτουν πάνω στον Διονύση Τεμπονέρα και το ρεύμα στελεχών που συσπειρώνεται γύρω από εκείνον. Τι θα κάνει; Προς το παρόν οι πληροφορίες τον φέρουν σε μια στρατηγική της παραμονής εντός του κόμματος, αλλά και ενός συνεχούς αγώνα από μεριάς του για να γίνει πολιτική συζήτηση μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και τη ρέουσα τοξικότητα.

Ο ίδιος ο Τεμπονέρας το προηγούμενο διάστημα φάνηκε πως και μια χειραφετημένη στάση διεκδικεί με το μανιφέστο που κατέθεσε και τον τίτλο του «Δικτύου Ενωτικής Κοινωνικής Αριστεράς». Και μια στάση εντός αλλά με σημειώσεις και όρους με το κείμενο που συνυπέγραψε μαζί με τους Χάρη Τσιόκα, Φώτη Λαμπρινίδη και Χρήστο Λαμπρίδη. «Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το Συνέδριο», έλεγαν και αυτό είναι και η στρατηγική αιχμή του διατασικού ρεύματος της ΡΕΝΕ όπου ο Τεμπονέρας παραδοσιακά εγγράφεται – εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πάντα ο Αντώνης Κοτσακάς – αλλά και άλλων στελεχών πέραν των τάσεων που συμφωνούν «αξιωματικά».

Ξορκίζουν τα παζάρια

Ο Τεμπονέρας έχει δει αρκετές φορές αυτές τις ημέρες κατ’ ιδίαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Το περιβάλλον του πρώτου υπενθυμίζει πως υπάρχουν ορισμένοι όροι – προτάσεις που έχουν τεθεί. Οπως να σταματήσει η προσωπική έκθεση και να υπάρξει πολιτικοποίηση, να ανανεωθεί η ηγετική ομάδα με ένα άνοιγμα συμπερίληψης, να γίνει στον κανονισμένο οδικό χάρτη το Συνέδριο και άρα να ανοίξουν αμέσως οι προσυνεδριακές διαδικασίες αλλά και να επιλεγούν εξωστρεφείς δράσεις πάνω σε πεδία που αφορούν την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η εργασία ή η ακρίβεια.

Από μεριάς του περιβάλλοντος Τεμπονέρα, αλλά και άλλων στελεχών που δεν έχουν πάρει τον δρόμο της αποχώρησης, αποδέχονται και κατανοούν πως την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης και ξορκίζουν από τη μεριά τους κάθε έννοια «παζαριού» ή «τελεσιγράφων». Εξάλλου διατηρώντας διαύλους με το μπλοκ της Εφης Αχτσιόγλου εκτιμούν πως η αποχώρησή της θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον χώρο αφού θα συμπαρασύρει και ένα μέρος της λεγόμενης ραχοκοκαλιάς του κόμματος που είναι τα μεσαία στελέχη οργανώσεων, συνδικαλιστές, νεολαίοι, εκλεγμένοι αιρετοί σε δήμους και περιφέρειες κ.α.

Θεωρούν επίσης πως μια εισήγηση που δέχεται ο Κασσελάκης από τη «σκληρή γραμμή» του απαράτ του με τη λογική του ξεκαθαρίσματος θα είναι επιζήμια για την εναπομείνασα ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρέπει αμέσως να βρεθεί η φόρμουλα ανάταξης. Και τα στελέχη γύρω από το μπλοκ του Τεμπονέρα βλέπουν με ενδιαφέρον τις τρεις δημοσκοπήσεις που φέρουν πια το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και σημειώνουν πως το σημερινό εκλογικό σύστημα ευνοεί τον δικομματισμό. Μέχρι όμως τις ευρωεκλογές θεωρούν πως και τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμη δεν προκύπτει δυναμική για τη Χαριλάου Τρικούπη και πιστεύουν πως εκεί υπάρχει πρόβλημα «συλλογικής ηγεσίας». Ετσι κι αλλιώς και ο Τεμπονέρας και άλλες δυνάμεις βλέπουν ανασύνθεση του όλου χώρου μετά τις ευρωεκλογές, υπάρχουν δίαυλοι ενώ ένα από τώρα κάλεσμα συμπόρευσης σε όμορες δυνάμεις θα ρευστοποιούσε τον ήδη αποσταθεροποιημένο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η εταιρεία Prorata εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ να μάχεται πλέον με το ΚΚΕ για την τέταρτη θέση (ΝΔ 34%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΣΥΡΙΖΑ 10,5%, ΚΚΕ 10,5%, κατέγραψε η δική της δημοσκόπηση).

Το πιο κομβικό για το κόμμα, λένε από την πλευρά Τεμπονέρα, είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου και θα ήταν πρόβλημα μια παρατεταμένη απουσίας αυτοκριτικής και αναστοχασμού μακριά από λογική «εσωτερικών εχθρών». Το συνέδριο πρέπει να γίνει χωρίς αναβολές, με μια στρατηγική νέου πολιτικού σχεδίου αλλά και με στόχευση ενός δημοκρατικού μετώπου. Αν όλοι αναρωτιούνται μήπως μετά την αποχώρηση Αχτσιόγλου ο Τεμπονέρας έχει πια τον ρόλο ενός εσωκομματικού πόλου, το περιβάλλον του εξηγεί πως η λογική τους είναι μακριά από μια «εσωτερική αντιπολίτευση» ή στη λογική ενός παλιού ΣΥΡΙΖΑ.