Μηνύματα τόσο στο Ισραήλ όσο και στους τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης, Χούθι έστειλαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ότι δεν θα υποστηριχθεί η συνέχιση της επιχείρησης στη νότια Γάζα χωρίς σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

«Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού εκτός εάν υπάρχει ένα σαφώς διατυπωμένο σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουν τις ζωές των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πλέον προστεθεί στον πληθυσμό – επειδή τους ζητήθηκε να φύγουν από το Ισραήλ. Έχουν την υποχρέωση να το συνυπολογίσουν αυτό στον σχεδιασμό τους», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι σύμφωνα με τη Haaretz.

«Εξετάζουμε να τοποθετήσουμε τους Χούθι στις τρομοκρατικές οργανώσεις»

Επίσης, σύμφωνα με τον Κίρμπι, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο να εντάξει τους Χούθι στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις επικαλούμενη «πρόσφατη στοχοποίηση αμάχων από τους Χούθι», καθώς και «πειρατεία πλοίου σε διεθνή ύδατα».

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε διαγράψει επισήμως του Χούθι από τον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» και «ειδικά σεσημασμένων παγκόσμιων τρομοκρατών» το 2021, αναιρώντας μια κίνηση της τελευταίας στιγμής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ΟΗΕ και οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας είχαν επικρίνει τον χαρακτηρισμό των Χούθι ως «τρομοκρατικής οργάνωσης», υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που δημιουργούν περιπλέκουν την παροχή βοήθειας στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κίρμπι είπε επίσης ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν ήθελαν να σχολιάσουν μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ: «Δεν θα πούμε και δεν θέλουμε να πούμε τίποτα σε αυτές τις ευαίσθητες ώρες που θα μπορούσε να θέσει μια συμφωνία σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ

Οι σιίτες αντάρτες, Χούθι που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά και περιοχές στα βόρεια της χώρας, υποστηρίζονται από το Ιράν και από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ορισμένα από αυτά καταρρίφθηκαν από μέσα του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή.

Όπως έχει αναφέρει το Reuters, την προηγούμενη εβδομάδα ο ηγέτης των Χούθι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ισραήλ και ότι θα μπορούσαν να στοχεύσουν ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Bab al-Mandeb, μεταξύ Ερυθραίας και Τζιμπουτί, από την πλευρά της Αφρικής, και Υεμένης από την πλευρά της αραβικής χερσονήσου.

Στιγμιότυπο από το ρεσάλτο των Χούθι στο πλοίο Galaxy Leader

Την Κυριακή κατέλαβαν ένα φορτηγό-πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, παίρνοντας 25 μέλη του πληρώματος ως ομήρους, σε μια προφανή προσπάθεια κλιμάκωσης κατά του Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Η επίθεση σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης, καθώς οι Χούθι έχουν αναλάβει εξέχοντα ρόλο μεταξύ των διαφόρων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύοντας προκλητικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε απάντηση στον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων.

Η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι μαχητές της Υεμένης καταλαμβάνουν τον έλεγχο εμπορικού πλοίου μετά από εισβολή με ελικόπτερο.

Ο στρατός του Ισραήλ χαρακτήρισε την πειρατεία ως «σοβαρό γεγονός», αλλά αρνήθηκε ότι το Galaxy Leader ήταν ισραηλινό πλοίο και δήλωσε ότι δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.