Μπροστά στην κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να καταλήξει σήμερα η πορεία των 63 χιλιομέτρων που ξεκίνησαν την Τρίτη από το Τελ Αβίβ οικείοι των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς στη Γάζα.

«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα!», αξιώνουν οι διαδηλωτές εντείνοντας την πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο ισραηλινός στρατός ανέσυρε χθες και προχθές από κτίρια κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας τις σορούς δύο ομήρων – πρόκειται για την 65χρονη Γεχουντίτ Βάις, που είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου από το κιμπούτζ Μπε’ερί, και τη 19χρονη στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο, η οποία όπως είχε υποστηρίξει η Χαμάς την Τρίτη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στις 9 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CBS, ο Νετανιάχου μίλησε για «ισχυρές ενδείξεις» ότι κάποιοι όμηροι κρατούνταν στο αλ-Σίφα, λέγοντας πως αυτός ήταν «ένας από τους λόγους» που εισέβαλαν στο νοσοκομείο ισραηλινές δυνάμεις την Τετάρτη. «Αν ήταν εκεί, τους πήραν», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το Ισραήλ «δυστυχώς δεν καταφέρνει» να επιτύχει «τις λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων» – ρίχνοντας ωστόσο όλες τις ευθύνες στη Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, περισσότεροι από 11.500 Παλαιστίνιοι, οι 4.700 από αυτούς παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, πριν από έξι εβδομάδες.

Παράλληλα, τα δύο τρίτα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του θυλάκου έχουν εκτοπιστεί.

Τη νύχτα της Πέμπτης, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε φυλλάδια σε τέσσερις πόλεις της Νότιας Γάζας – την περιοχή όπου για καιρό ζητούσε να μετακινηθούν οι άμαχοι από το βόρειο κομμάτι της – ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους.

Στο μεταξύ, όλα τα δίκτυα Ιντερνετ και τηλεφωνίας παρέμεναν στη Γάζα, από το βράδυ της Πέμπτης, εκτός λειτουργίας, με τον ΟΗΕ να αναστέλλει, λόγω του τηλεπικοινωνιακού μπλακάουτ και της έλλειψης καυσίμων, τις παραδόσεις βοήθειας, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού να προειδοποιεί πως οι άμαχοι αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας» και τον ΠΟΥ να εκφράζει «έντονη ανησυχία» για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Το Ισραήλ ενέκρινε χθες, κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, την είσοδο στη Γάζα δύο φορτηγών με καύσιμα καθημερινά.

Μιλώντας στο CBS, ο Νετανιάχου – τον οποίο ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε την Πέμπτη για δεύτερη φορά να παραιτηθεί – υποστήριξε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι αλλά η Χαμάς «κάνει ό,τι μπορεί για να πάθουν κακό».

Το Ισραήλ επιμένει πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά και κρατάει ομήρους σε ένα δίκτυο από υπόγειες σήραγγες κάτω από νοσοκομεία όπως το αλ-Σίφα, χρησιμοποιώντας τους ασθενείς και τους χιλιάδες εκτοπισμένους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ συνέχιζε τις επιχειρήσεις του στο αλ-Σίφα, ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο που όπως είπε έδειχνε μία είσοδο τούνελ σε υπαίθριο χώρο του νοσοκομείου, ενώ ανακοίνωσε πως βρήκε εκεί και ένα όχημα με μεγάλο αριθμό όπλων.

Συνεχίζοντας την τετραήμερη περιοδεία του στην περιοχή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε χθες τη Μέση Ανατολή να μη «γυρίσει 20 χρόνια πίσω» με επαναλαμβανόμενους κύκλους βίας και συγκρούσεων.