Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του ηγέτη της Χαμάς, του μεγαλύτερο εχθρού του Ισραήλ, Ισμαήλ Χανίγιε, την ώρα που οι Ισραηλινοί έχουν εισβάλει στη Γάζα προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Ο ισχυρός άνδρας της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε σε ανακοίνωσή του τη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 δήλωσε είναι βέβαιος για την ικανότητα των Παλαιστινίων να αντέξουν την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να βγουν νικητές από τον πόλεμο, δίχως αμφιβολία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Αν ο εχθρός θέλει να είναι μια μακρά μάχη, η ικανότητά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη», είπε ο Χανίγιε.

Σημειώνεται ότι τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα αφότου η Χαμάς διέψευσε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που ανέφερε ότι το Ιράν είχε ενημερώσει την παλαιστινιακή οργάνωση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ότι η Τεχεράνη δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο.

Ο επικεφαλής της Χαμάς πρόσθεσε ότι μετά από εβδομάδες πολέμου και παρά τις «βάρβαρες» ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ο παλαιστινιακός λαός απέτρεψε τα σχέδια του Ισραήλ.

«Τα σχέδια αυτά κατέπεσαν και ο εχθρός δεν μπόρεσε να πετύχει κανέναν από τους στόχους του ή να επιστρέψει τους ομήρους του παρά μόνο πληρώνοντας το τίμημα που θα αποφασίσει η αντίσταση», είπε, αναφερόμενος σε μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο επικεφαλής της Χαμάς ευχαρίστησε επίσης τους περιφερειακούς συμμάχους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, χωρίς να τους κατονομάσει. Σημειώνεται ότι η Χαμάς αντέδρασε σε δημοσίευμα του Reuters που ήθελε μια αποστασιοποίηση του Ιράν από τις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Το Al Jazeera υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ της για την ομιλία Χανίγιε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπολύει σχεδόν καθημερινά επιθέσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Χαιρετίζω τα μέτωπα αντίστασης που συνέβαλαν σε αυτή τη μάχη μέσω της στρατηγικής ισορροπίας», δήλωσε ο Χανίγιε.