Αν είστε όλη μέρα «βιδωμένοι» σε μια καρέκλα και νιώθετε ότι έχετε «βγάλει ροδάκια», νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, λέει ότι ακόμα και ύπνος είναι καλύτερος από αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά την καρδιά σας.

Ερευνητές από το British Heart Foundation (BHF) εξηγούν ότι το να κάνετε γυμναστική, να στέκεστε όρθιοι ή ακόμη και να κοιμάστε είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς από να κάθεστε.

«Αν και μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή σας υγεία, αυτό που είναι καινούργιο σε αυτή τη μελέτη είναι ότι μπορείτε κυριολεκτικά να προστατεύετε την καρδιά σας 24/7 κάνοντας μερικές μικρές τροποποιήσεις στην καθημερινότητά σας».

Ο ύπνος θρέφει και την καρδιά

Οι ενήλικες με τα πιο υγιή πρότυπα ύπνου, προστατεύουν περισσότερο την καρδιά τους, καθώς αντιμετωπίζουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τους ενήλικες με ανθυγιεινά πρότυπα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Επιπλέον, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι…

  • 8% χαμηλότερος για όσους ξυπνούν νωρίς.
  • 12% χαμηλότερος για όσους κοιμούνται 7 έως 8 ώρες καθημερινά.
  • 17% χαμηλότερος για όσους δεν αντιμετωπίζουν αϋπνία.
  • 34% χαμηλότερος για όσους δεν αισθάνονται υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθέως ύπνου.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχουν έλλειψη αυτής της φάσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας.

Μην βασίζεστε μόνο στο Σαββατοκύριακο

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας με την προσδοκία ότι θα κοιμηθούν περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδας του Πανεπιστημίου Penn State προειδοποιεί ότι αυτό δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο – τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, εξηγούν ότι το να κοιμάστε μόνο πέντε ώρες κάθε βράδυ έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση.

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι οι άγρυπνες νύχτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου έως και 141%.

«Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε»

Η αριστερή πλευρά της καρδιάς παίρνει αίμα από τους πνεύμονες και το διοχετεύει στο σώμα. Οπότε η αριστερή στάση στον ύπνο μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να κάνει τη δουλειά της πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Αν κοιμάστε αριστερά η βαρύτητα διευκολύνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Επομένως απόψε το βράδυ, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε από το αριστερό σας πλευρό…

Πηγή Vita.gr