Το ταξίδι ενός δημοσιογράφου μέσα στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα και τις συνεντεύξεις που πήρε από μαχητές μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, την ώρα που μηχανικοί του στρατού προσπαθούν με κάθε μέσο να τα καταστρέψουν.

Το ρεπορτάζ έγινε για το Russia Today και το έφερε στο φως η Jerusalem Post μέσω της πλατφόρμας Χ.

Σε ρεπόρτερ της Russia Today (RT) επετράπη μια σπάνια επίσκεψη μέσα στο λεγόμενο «Μετρό της Γάζας», το οποίο φτάνει έως και 300 μίλια κάτω από τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ρωτήθηκ γιατί δεν επέτρεψαν στον πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό να καταφύγει από τους βομβαρδισμούς στα τούνελ.

«Η προστασία των αμάχων της Γάζας είναι ευθύνη του ΟΗΕ και του Ισραήλ… Έχουμε φτιάξει τις σήραγγες για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από το να γίνουμε στόχοι και να σκοτωθούμε. Αυτά έχουν σκοπό να μας προστατεύσουν από τα αεροπλάνα», ήταν η απάντησή του.

Μεταφέρουν όπλα και χειροβομβίδες

Ο δημοσιογράφος του RT μπήκε στο δίκτυο κατεβαίνοντας από ένα ηλεκτρικό ανυψωτικό 200 πόδια (60 μέτρα) κάτω από το έδαφος.

Όλες οι πλευρές των σηράγγων είναι επενδεδυμένες με οπλισμένο σκυρόδεμα και η οροφή είναι τοξωτή για να προσθέσει επιπλέον αντοχή.

Ο ρεπόρτερ μπορεί να στέκεται όρθιος και να περνάει δίπλα σε μια σειρά από αφίσες προπαγάνδας καθώς μέλη της Χαμάς κρατούν όπλα και χειροβομβίδες.

Σημειώνεται ότι το βίντεο γυρίστηκε πριν από την παρούσα σύγκρουση, συγκεκριμένα το 2021. Αλλά ένας από τα μέλη της Χαμάς, λέει ότι οι μαχητές της είναι έτοιμοι να μείνουν εκεί κάτω για «μέρες ή μήνες».

Στο βίντεο φαίνονται επίσης τα μέλη της Χαμάς να τρέχουν κατά μήκος των τούνελ κουβαλώντας όπλα και εν τω μεταξύ άλλοι σκάβουν με το χέρι για να επεκτείνουν το δίκτυο.