Η σταδιακή ανακάλυψη δεκάδων κοινών στόχων παρακολούθησης από το επίσημο κρατικό σύστημα νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ αλλά και του παράνομου λογισμικού Predator ουσιαστικά καθορίζουν την πορεία της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κι αυτό γιατί φαίνεται να αναδεικνύουν το κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και ιδιωτών-φορέων του παράνομου λογισμικού ώστε να υπάρχει ολική παρακολούθηση πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων, δημοσιογράφων, ιδιωτών κ.ο.κ. Κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση συμπτωματικό και θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγήσει σε ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της ΕΥΠ που υπέγραφαν τα αιτήματα παρακολουθήσεων για τους στόχους που, όπως αναδεικνύεται, είχαν παγιδευτεί και από το παράνομο λογισμικό.

Αλλωστε, είναι σαφείς οι ενδείξεις – πιθανόν και οι αποδείξεις – ότι τα δεδομένα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ χρησιμοποιούνταν προκειμένου να παγιδευτούν με ευκολότερο τρόπο τα «θύματα» του Predator. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι χειριστές του παράνομου λογισμικού γνώριζαν από τις αρχικές παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών ποια είναι τα ενδιαφέροντα των στόχων ή και άλλες λεπτομέρειες, όπως το αν και πότε είχαν δεχθεί SMS για ραντεβού εμβολιασμού κατά του COVID-19. Ετσι, φέρονται και αυτοί ακολούθως να έστελναν μέσω μηνυμάτων σε κινητά πειστικά πλην παραπλανητικά links που θα οδηγούσαν στη «μόλυνσή» τους με το λογισμικό-υποκλοπέα που εν συνεχεία θα μετέφερε όλα τα δεδομένα από τις συσκευές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ύπαρξη πολλών κοινών παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator (σ.σ.: μέχρι στιγμής ήταν γνωστές μόνο τρεις-τέσσερις περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη) έχει προκύψει από έναν πρόσφατο αρχικό εσωτερικό έλεγχο στην ΕΥΠ. Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών που δεν συμμετείχαν στις μεθοδεύσεις της περιόδου 2020-2022 και τα οποία συνέκριναν τις λίστες των νόμιμων παρακολουθήσεων και εκείνες των περίπου 100 στόχων του λογισμικού που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν και παρεμφερή συμπεράσματα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η επιβεβαίωση

Ακόμη, οι κοινές υποκλοπές φαίνεται να προκύπτουν από πληροφορίες και ιδιωτικές αναζητήσεις ατόμων των οποίων τα κινητά είχαν παγιδευτεί με το Predator (σ.σ.: ανάμεσα σε αυτούς και οι επτά που δέχθηκαν τελικώς SMS-παγίδα για εμβολιασμό) και επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν αιτήματα της ΕΥΠ για παρακολούθησή τους. Στοιχεία προκύπτουν ταυτόχρονα από σχετικές αναζητήσεις κρατικών λειτουργών σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ εκκρεμεί και σχετικό αίτημα των δικαστικών λειτουργών στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών που συγκεντρώνει βάσει νόμου τα αιτήματα άρσης απορρήτου.

Επιπλέον, βάσει νεότερων πληροφοριών, υπήρξε «γέφυρα» μεταξύ υπαλλήλων της εταιρείας Intellexa στο Ελληνικό (σ.σ.: ανάμεσα σε αυτούς δύο συνεργάτες του ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν που είχαν ύποπτη δραστηριότητα στην Κύπρο και μετά ήρθαν στη χώρα μας) με στελέχη της ΕΥΠ που είχαν τη βάση τους στα γραφεία της Υπηρεσίας στην Αγία Παρασκευή. Δηλαδή, ανάμεσα σε ιδιώτες στο Ελληνικό και ειδικά επιλεγμένους πράκτορες της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή υπήρχε αλληλοενημέρωση και συντονισμός για τα δεδομένα παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες και το Predator. Φαίνεται, δε, να υπήρχε επιλογή – χωρίς αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων – στιχομυθιών και αναφορών σε μηνύματα που ήταν κύριου ενδιαφέροντος για τους υποκλοπείς. Οι υπεύθυνοι αυτού του «συντονιστικού κέντρου» εν συνεχεία τα μετέφεραν σε κεντρικό επίπεδο, ενώ πολλά από αυτά τα δεδομένα – ιδίως τα σχετιζόμενα με την προσωπική ζωή των παρακολουθουμένων – διακινούνταν και σε ιδιωτικό επίπεδο.