Σε διευκρινίσεις προχώρησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, σε εγκαταστάσεις άλλες πλην των προβλεπομένων στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρουν, «η άδεια χρήσης εγκαταστάσεων δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό. Τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις και μεταφορά υπηκόων ΗΠΑ ή και άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων αν απαιτηθεί, από χώρες της Μέσης Ανατολής».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως όσον αφορά επίσης στα αναφερόμενα σε δημοσίευμα για το μικρονήσι Ζουράφα, «έχει εκδοθεί Αντί-NOTAM, όπως παγίως γίνεται από ελληνικής πλευράς».

Πώς δικαιολογεί η Αθήνα την απουσία από την ψηφοφορία του ΟΗΕ

Παράλληλα, μετά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την αποχή της ελληνικής κυβέρνησης από το σχέδιο που υπέβαλε ο ΟΗΕ προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για ανθρωπιστική εκεχειρία, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών.

Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα «από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».