«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι δίχως έλεος αλλά όχι χωρίς κανόνες, γιατί είμαστε δημοκρατίες που σέβονται το δίκαιο του πολέμου»: αυτό το μήνυμα κόμισε χθες στο Ισραήλ ο γάλλος πρόεδρος, ο τελευταίος μιας μακράς πομπής ξένων ηγετών που επισκέπτονται τη χώρα – σειρά έχουν σήμερα ο τσέχος πρωθυπουργός και ο αυστριακός καγκελάριος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους του Ισραήλ όσο και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, πρότεινε τη διεύρυνση του διεθνούς συνασπισμού που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία κατά του ISIS, ώστε να περιλάβει και τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

«Ο σκοπός», διευκρίνισε πηγή του Ελιζέ, «είναι να αντλήσουμε έμπνευση από την εμπειρία του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS και να εξετάσουμε ποιες πτυχές μπορούν να εφαρμοστούν κατά της Χαμάς».

Σε κάθε περίπτωση, ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε παράλληλα πως «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό» και πως «η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς αποφασιστική επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους» ενώ τόνισε ότι «πρώτος στόχος είναι η απελευθέρωση των ομήρων»: η Χαμάς έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής μόλις τέσσερις γυναίκες, και στους 220 που εξακολουθεί να κρατάει πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται κάποιοι από τους εννέα Γάλλους ή Γαλλοϊσραηλινούς που παραμένουν αγνοούμενοι.

Μαύρη σελίδα

Διαβεβαιώνοντας τον ισραηλινό λαό για την «αλληλεγγύη και τα συναισθήματα» της Γαλλίας, ο Μακρόν σημείωσε πως η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς αποτελεί «μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορίας» –άλλωστε στους 1.400 νεκρούς της περιλαμβάνονται και 30 γάλλοι πολίτες.

Κάλεσε επίσης «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», τη στιγμή που η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο αυξάνεται και αμερικανικά στρατεύματα δέχονται επιθέσεις με drones στο Ιράκ και τη Συρία.

«Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν θα ζει υπό την τυραννία της Χαμάς» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας πάντως ότι «η σύρραξη είναι πιθανόν να διαρκέσει πολύ».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι απέτρεψε απόπειρα δυτών της Χαμάς να διεισδύσουν στο Ισραήλ διά θαλάσσης. Εκπρόσωπός του επανέλαβε ότι ο στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου και αναμένει το πολιτικό πράσινο φως – οι πληροφορίες μιλούν για μια σύγκρουση ανάμεσα στον Νετανιάχου, που θέλει να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει πρωτίστως το Κατάρ με τη Χαμάς για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, και τους στρατηγούς, που βιάζονται γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να κρατήσουν εσαεί κινητοποιημένους εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί

Στο μεταξύ, η Γάζα εξακολουθεί να βομβαρδίζεται ανηλεώς – για 5.791 νεκρούς συνολικά έκανε χθες λόγο το υπουργείο Υγείας της περιοχής, που ελέγχεται από τη Γάζα – και ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει από τη Ράφα είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η «βαναυσότητα» στα παλαιστινιακά εδάφη εντείνεται, και κατήγγειλε τις δυτικές χώρες ότι με τη «σιωπή» τους παροξύνουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.