«Αγάπη μου συρρίκνωσαν τα… προϊόντα»!

Όλο και μικρότερα γίνονται τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πλην όμως, οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές παραμένουν οι ίδιες. Το πρόβλημα βέβαια δεν αναμένεται να εξαφανιστεί όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το γνωστό «Shrinkflation» δηλαδή η μείωση του μεγέθους ή της ποσότητας ενός προϊόντος, διατηρώντας την τιμή του σταθερή – γίνεται ανεξέλεγκτο.

Πώς αντιδρά άραγε ο καταναλωτής όταν για παράδειγμα καλείται να αγοράσει από το σούπερ μάρκετ ένα κεσεδάκι γιαούρτι 200 γραμμαρίων στα 170 ή 150 γραμμάρια, χωρίς να μειώνεται η τιμή; Ή φέτα 1.000 γραμμαρίων σε συσκευασία των 800 γραμμαρίων;

Μικραίνουν τις ποσότητες

Ορισμένες εταιρείες μικραίνουν την ποσότητα του προϊόντος που που περιέχει η συσκευασία του, για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Καταναλωτικές ενώσεις έχουν ασκήσει κριτική στην πρακτική αυτή.

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας έχει εκφράσει την διαμαρτυρία του διότι, όπως υποστηρίζει, μειώνονται οι ποσότητες στις συσκευασίες προϊόντων.

Το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι αν και είναι νόμιμη διαδικασία, ωστόσο πρόκειται για ένα «τέχνασμα της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας» ενώ προσθέτει στην ανακοίνωση, ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι μειώνονται οι ποσότητες στις συσκευασίες προϊόντων.

Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχει μείωση των ποσοτήτων, σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες προϊόντων, όχι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και στα είδη περιποίησης, στα χαρτικά, απορρυπαντικά, καλλυντικά, ζωοτροφές «και γενικά όπου αυτό είναι εφικτό, ακόμα και στα αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα (τσουβάλια καλαμπόκι, σόγια, κριθάρι μπάλες τριφύλλι)».

Πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο μειώνουν το προϊόντα τους με τρόπους που συνήθως δεν μπορεί να αντιληφθεί με την πρώτη ή ακόμη και με τη δεύτερη ματιά ο καταναλωτής, διατηρώντας παράλληλα σταθερό αυτό που σίγουρα θα προσέξει: την τιμή του.

Όμως το κόστος για τον καταναλωτή δεν παραμένει το ίδιο, διότι πληρώνει περισσότερα καθώς με τα ίδια χρήματα αγοράζει λιγότερο προϊόν.

Το shrinkflation

Η Carrefour, η οποία έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη ως ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, έβαλε την περασμένη εβδομάδα ετικέτες «shrinkflation» σε προϊόντα που γίνονται μικρότερα χωρίς μείωση τιμής.

Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για το Reuters από την Bernstein, δείχνουν ότι η Γαλλία αντιπροσώπευε περίπου το 8% των συνολικών αναφερόμενων πωλήσεων της Danone, του παρασκευαστή του γιαουρτιού Activia, το 2022 και σχεδόν το 4% των ετήσιων πωλήσεων της Nestle. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Η Unilever, με περισσότερες από 400 μάρκες, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού Dove και των κύβων ζωμού Knorr, θεωρεί τη Γαλλία την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της στη Δυτική Ευρώπη με μερίδιο 2,2% στις ετήσιες πωλήσεις, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Η Danone θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις για μείωση των τιμών, δήλωσε ο αναλυτής της Bernstein, Bruno Monteyne.

«Τα προϊόντα της είναι πολύ πιο εμπορευματοποιημένα – το γιαούρτι είναι γιαούρτι και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ιδιωτικής ετικέτας», τόνισε. «Αντίθετα το Nespresso (της Nestle) δεν είναι τόσο εύκολο να αντικατασταθεί», πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΤ