Αριες, ντουέτα, κεφάτους χορούς και νοσταλγικές και εσωστρεφείς μελωδίες που αποτυπώνουν  τον ηρωισμό, το κέφι, τον έρωτας αλλά και τον θρήνος,  είναι ο πυρήνας του προγράμματος που θα παρουσιάσει η  Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, στο ανοικτό θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» , υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή, πολύπειρου μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή.

Τα  επιλεγμένα αποσπάσματα από τα αριστουργηματικά λυρικά έργα των Βέρντι, Πουτσίνι, Μασκάνι, Τσαϊκόφσκι, Μασνέ, Μάγερμπερ και άλλων μεγάλων συνθετών, αλλά και του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη όπερας του 19ου αιώνα, Σπύρου Σαμάρα θα ερμηνεύσουν  η σοπράνο Άννα Στυλιανάκη   και ο τενόρος  Δημήτρης Πακσόγλου.  Οι διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες μιλούν γι αυτή την ιδιαίτερη βραδιά .

 Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των κομματιών; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ: Το κριτήριο αυτή τη φορά ήταν λίγο διαφορετικό καθώς θέλαμε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και εντάξαμε στο πρόγραμμα και κάποια κομμάτια τα οποία δεν είναι πολύ γνωστά στο κοινό αλλά είναι πραγματικά αριστουργήματα του ρεπερτορίου,  καθώς επίσης διαλέξαμε να ερμηνεύσουμε και κομμάτια του αγαπημένου Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα με στόχο να γνωρίσει το κοινό περισσότερο την ελληνική μουσική κληρονομιά.

ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ: Θέλοντας να αποφύγουμε τα τετριμμένα, επιλέξαμε κομμάτια που δεν ακούγονται συχνά και ίσως δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Κομμάτια μεταξύ άλλων των Τσαϊκόφσκι, Μεγιερμπέρ, Μασνέ, Λέχαρ, αλλά και του δικού μας Έλληνα συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα.

Τι σας οδήγησε στο λυρικό τραγούδι; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ: Αυτό που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με το λυρικό τραγούδι ήταν η ίδια η δύναμη της ανθρώπινης φωνής καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι μιλάει απευθείας στην ψυχή του θεατή ειδικά όταν προσφέρεται με μια απλότητα και προπάντων με αλήθεια. Αυτό νομίζω πρέπει να είναι και το ζητούμενο για τον κάθε καλλιτέχνη.

ΑΝΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ : Η ενασχόλησή μου με το λυρικό τραγούδι ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Από μικρή μου άρεσε να τραγουδάω και γι’ αυτό ήμουν πάντα μέλος της χορωδίας του σχολείου. Όταν το σχολείο απέκτησε δασκάλα μονωδίας, θέλησα να παρακολουθήσω το μάθημα ώστε να κατανοήσω τον μηχανισμό του τραγουδιού. Ύστερα από μερικά μαθήματα η δασκάλα της μονωδίας (κ. Χιονάτη Γκίνα) κάλεσε εμένα και τους γονείς μου και με παρότρυνε να ασχοληθώ με το λυρικό τραγούδι. Ακολούθησε η προετοιμασία μου και οι εξετάσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου και έγινα δεκτή. Έκτοτε ξεκίνησε η αγάπη μου για τον μαγικό κόσμο της μουσικής και του λυρικού τραγουδιού.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας επιρροές; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ: Δεν έχω επηρεαστεί από κάποιον καλλιτέχνη συγκεκριμένα. Οτιδήποτε γύρω μου από τους απλούς ανθρώπους μέχρι και τη φύση αποτελεί επιρροή για μένα και κατά τη γνώμη μου έτσι διαμορφώνεται ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης. Πρέπει να έχει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά και να αφουγκράζεται ήχους μελωδίες και να καταγράφει χρώματα και εικόνες. Να γεμίζει εμπειρίες και γνώση.

ΑΝΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ : Καλλιτεχνικά επηρεάζομαι από σπουδαίους καλλιτέχνες του παρελθόντος και του σήμερα, αλλά και από τους δασκάλους δίπλα στους οποίους είχα την τύχη να μαθητεύσω. Η αείμνηστη Δάφνη Ευαγγελάτου, η καλλιτεχνική μου μητέρα, υπήρξε για εμένα παράδειγμα καλλιτέχνη, παιδαγωγού και ανθρώπου!

Ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία που συνθέτουν το πορτρέτο ενός πετυχημένου λυρικού καλλιτέχνη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ: Δουλειά, εξάσκηση, αφοσίωση, θυσίες και ανοιχτές κεραίες. Επίσης, να θεωρεί ότι συνεχώς μαθαίνει και να μην αισθάνεται ότι η γνώση γύρω από την λυρική τέχνη είναι περιορισμένη.

ΑΝΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ : Το πρώτο απαραίτητο στοιχείο είναι να διαθέτει κανείς τη φωνή…το ταλέντο. Προσωπικά, όμως, πιστεύω ότι ο χαρακτήρας ενός καλλιτέχνη είναι αυτός που καθορίζει την πορεία του. Η υπομονή, η επιμονή, η προσήλωση στον στόχο και το «γερό στομάχι», ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες του επαγγέλματος, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην επιτυχία.

Ποιος είναι ο λυρικός καλλιτέχνης – πρόκληση για σας 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ: Οι περισσότεροι τραγουδιστές της όπερας ήταν αυτό που λέμε μεγαθήρια και άφησαν χαραγμένο το στίγμα τους  παγκοσμίως. Αν βγάλουμε την Μαρία Κάλλας από τη λίστα γιατί είναι από μόνη της μια κατηγορία ξεχωριστή, αυτός που ίσως διακρίθηκε με τις ικανότητές του καθώς και με την προσωπικότητά του ήταν ο Λουτσιάνο Παβαρόττι. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο πρώτος ο οποίος σύστησε την τέχνη μας στο ευρύ κοινό και αυτό είναι κάτι που του οφείλουμε όλοι εμείς οι καλλιτέχνες της όπερας. Αποτελεί ο ίδιος ένα σημείο αναφοράς κατά την άποψή μου. Κατά μία έννοια αυτό είναι η πρόκληση για έναν καλλιτέχνη, να μπορέσεις δηλαδή να συμβάλλεις με τη δουλειά και την εν γένει καλλιτεχνική παρουσία σου στην εξέλιξη του είδους που υπηρετείς.

ΑΝΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ : Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζω και από τους οποίους εμπνέομαι. Η μεγαλύτερη, όμως, πρόκληση είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Στόχος μου είναι να εξελίσσομαι μέσα από την τέχνη μου και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

INFO

Ανοικτό θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στον Δήμο Βριλησσίων

Ημέρα: Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 , στις 20.30. Προπώληση: Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.more.com/music/bradia-operas-filarmonia-orxistra-athinon/