Περίεργη τροπή με αναφορές σε θεωρίες συνωμοσίας πήρε η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατά την οποία, η ατζέντα της συνεδρίασης, μπορεί να αφορούσε τις πυρκαγιές, η θεματολογία όμως πέρασε και εκτός φάσματος της συνηθισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με τις πυρκαγιές να μαίνονται ακόμα στον Έβρο, οι αντεγκλήσεις, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν περιορίστηκαν στα μέτρα πρόληψης και το σχέδιο της πολιτικής προστασίας. Είχαν, επίσης, αιχμές στα διάφορα σενάρια τα οποία διακινούνται για τις πυρκαγιές, αλλά και περί άλλων … «δαιμονίων».

«Εγώ, δεν μίλησα για θεωρίες συνωμοσίας»…..

Σχετικά με τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη την 21η Αυγούστου, η κυβέρνηση τις αρίθμησε σε 25 φωτιές. Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, στη Βουλή, η Αλεξανδρούπολη είχε δύο φωτιές. Η πρώτη φωτιά, που ξεκίνησε στις 05:00 το πρωί, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ξεκίνησε από κεραυνό. Εγώ, είπε, δεν έχω αυτή την εικόνα αυτή τη στιγμή με βάση τις πληροφορίες που έχω. Η δεύτερη φωτιά, η οποία ξεκίνησε στη μέση του πουθενά, εκεί όπου δεν υπήρχε στύλος ρεύματος, είναι κατά πάσα πιθανότητα φωτιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι.

«Αν ξεκίνησε από αμέλεια ή από δόλο δεν το γνωρίζουμε και δεν ξέρω αν θα το μάθουμε. Αυτή ήταν η καταστροφική φωτιά. Αυτή ήταν η φωτιά που ξεκίνησε στο κέντρο της Δαδιάς, σε μια στιγμή που όλα τα μέσα ήταν απασχολημένα στο νότιο κομμάτι και ήταν η φωτιά που λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε πάρα πολλή καύσιμη ύλη, επεκτάθηκε μέσα σε πέντε ώρες και έγινε megafire», τόνισε. Ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτή η φωτιά, δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε. Αλλά σίγουρα δεν ξεκίνησε από καλώδια και κεραυνό. Άρα εγώ δεν μίλησα για θεωρίες συνωμοσίας, έδωσα όμως τα πραγματικά δεδομένα.

«Είστε κρυπτόμενος πρωθυπουργός»

«Είστε κρυπτόμενος πρωθυπουργός, που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ‘στρατηγό άνεμο’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, καλώντας τον πρωθυπουργό να «αποσύρει» τις θεωρίες συνωμοσίας κατά προσφύγων και μεταναστών. «Έχετε αποδείξεις για τους εμπρησμούς; Η ΕΥΠ έχει κάποια στοιχεία;» ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως από την ανάκριση των 13 απαχθέντων προσφύγων δεν προέκυψε κάτι.

Σε σχέση με την υποδαύλιση ρατσιστικού μίσους από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αναρτήσεις του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Παράσχου Παπαδάκη, σημείωσε: «Έκανε κάτι ο πρόεδρος της Βουλής για την καταγγελία μας; Δεν σας ενδιαφέρει αυτό το ζήτημα; Δεν σας ενδιαφέρει κ. πρωθυπουργέ ο κώδικας δεοντολογίας;». Και σημείωσε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Έχετε επιλεκτική μνήμη;», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σχολίασε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε με την πρωτολογία του «εκ των προτέρων να πει μικρόψυχο όποιον θα του έκανε κριτική, για να αποφύγει την ευθύνη του».

«Μόλις ζοριστείτε, σενάρια συνωμοσίας και καμία απάντηση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οταν πήρε το λόγο στη δευτερολογία του απαντησε προς τον πρωθυπουργό “Λέτε – και θα συμφωνήσω – ότι υπάρχουν κόμματα στο Κοινοβούλιο, τα οποία είναι πρωταθλητές στα fake news. Απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας: τα τσιπάκια, οι ανεμογεννήτριες”, και ασκησε κριτική προς την κυβέρνηση λέγοντας “από κοντά κι εσείς όμως. Μαζί με αυτούς. Μόλις ζοριστείτε, μόλις έρθετε σε δύσκολη θέση – το είδαμε και πέρυσι με τις υποκλοπές, το βλέπουμε και φέτος με τις φωτιές –σενάρια συνωμοσίας και καμία απάντηση από εσάς”. Συνέχισε λέγοντας ότι «σας αιφνιδίασε η κλιματική αλλαγή»; Τώρα το καταλάβατε; Δεν ακούσαμε να λέτε κάτι για τις εν λόγω δηλώσεις μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Έχει δίκιο ο κ. Βορίδης μιλώντας για πράκτορες από την Τουρκία στη Ρόδο; Δεν είναι αυτό σενάριο συνωμοσίας;”.

Και πρόσθεσε ότι “γ’ αυτό είπα πως πρέπει κάθε χρόνο να γνωρίζουμε από που ξεκινούν οι πυρκαγιές. Για να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Οπότε οι σαχλαμάρες με το αζημίωτο δεν ακουμπούν μόνο αυτούς, κύριε Μητσοτάκη, αλλά εσάς και την Κυβέρνησή σας που διασπείρετε fake news και συνωμοσίες, όποτε έρχεστε σε δύσκολη θέση. Ξέρετε πολύ καλά την Πάρνηθα. Πιθανόν να την ξέρετε καλύτερα από εμένα. Δεν πάω συχνά. Εμείς μάθαμε ότι εσείς πηγαίνατε κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν δεν μπορούσαν να πάνε άλλοι άνθρωποι που πιθανόν να ήθελαν να κάνουν το ίδιο. Σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Ξέρετε, αυτά τα έχω διαπραγματευτεί προσωπικά. Παράγραφο – παράγραφο. Και τα γνωρίζω. Δεν μου τα στέλνει σε μηνύματα ο κ. Στυλιανίδης”.

Μητσοτάκης: Διακινητές των πιο θλιβερών fake news 

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός ανεβασε τα πολιτικά ντεσιμπέλ, όταν φωτογράφισε κάποια κόμματα της Βουλής ( όπως Ελληνική Λύση κλπ) και αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στα διάφορα σενάρια για τα αίτια των πυρκαγιών. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμμελο και εμ αφορμή την τοποθέτηση του, είπε “μου έκανε πολύ εντύπωση. Είπατε, κ. Φάμελλε, αν δεν κάνω λάθος, ότι πρέπει να απαγορεύουμε μετά από μια φωτιά οποιαδήποτε, απ’ ό,τι κατάλαβα, επενδυτική δραστηριότητα κατηγοριοποίησης. Χρησιμοποιήσατε μια κατηγοριοποίηση για τις καμένες περιοχές, εννοώντας, απ’ ό,τι κατάλαβα, ότι δεν πρέπει να κατασκευάζεται κανένα έργο ανανεώσιμων πηγών, να μην γίνεται απολύτως τίποτα μέσα σε καμένες περιοχές”.

Στη συνέχεια ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Εξηγείστε το. Γιατί αν εννοείτε αυτό, το οποίο το εννοούν κάποιοι, μπορεί να μην εννοείτε αυτό αλλά καλό θα ήταν να το αποσαφηνίσετε, καταλαβαίνετε…». Προσθέτοντας “να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα διότι εδώ υπάρχουν, δυστυχώς, κόμματα τα οποία διακινούν απίστευτες θεωρίες συνομωσίας χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση. Λοιπόν, να το εξηγήσουμε μια και καλή: ανεμογεννήτριες επιτρέπονται μέσα στα δάση υπό προϋποθέσεις. Επιτρέπονται μέσα στα δάση υπό προϋποθέσεις”.

Βάζοντας, στη συνέχεια, στον κάδρο την Ελληνική Λύση, «να μας πείτε ( κ. Βελόπουλε,) ότι όταν καίγεται ένα δάσος δεν επιτρέπονται ανεμογεννήτριες, εκεί που επιτρέπονταν όταν υπήρχε το δάσος, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να κάψεις το δάσος, καταλήγει κανείς στο προφανές συμπέρασμα ότι αυτός ο οποίος δεν θέλει ανεμογεννήτριες θα καίει τα δάση για να μην μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Είναι ντροπή να τα λέτε αυτά και να μην γνωρίζετε καν την νομολογία του Συμβουλίου…» Σε αυτό το σημείο, άναψε η κόντρα και ζητησε “να προσέχετε το λεξιλόγιο σας” και πρόσθεσε “είστε και εσείς και τα άλλα κομματίδια της αντίστοιχης ιδεολογικής προσέγγισης διακινητές των πιο θλιβερών fake news και των πιο θλιβερών θεωριών συκοφαντίας και συνομωσίας”. Συνεχίζει λέγοντας: Έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα μπορεί να φανταστεί κανείς με το αζημίωτο. Και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε κιόλας. Νισάφι πια. Νισάφι. Λοιπόν, δεν θα είστε στο απυρόβλητο άλλο. Μας είπατε το εξής αμίμητο, ακούστε το: «Έσβησε», λέει, «η φωτιά στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό». Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Για το Θεό, ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Α, οι πυροσβέστες τώρα, μάλιστα.

Απαντώντας ως προς το επιβραδυντικό δήλωσε “να το εξηγήσω λίγο για να αντιληφθείτε το μέγεθος της σαχλαμάρας που ακούγεται συχνά σε αυτή την αίθουσα. Λοιπόν, επιβραδυντικό δεν χρησιμοποιούν τα Canadair, δεν χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα, γιατί όλα αυτά κάνουν υδροληψία από τη θάλασσα. Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα PZL, εκείνα τα οποία μπορούν να προσγειώνονται σε αεροδρόμιο, με πολύ μικρές δυνατότητες. Το χρησιμοποιούμε ελάχιστα, πράγματι το χρησιμοποιούμε ελάχιστα. Και έχει μια ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δεν μπορεί να λέτε τέτοια πράγματα λοιπόν στη Βουλή και να υπάρχουν και άνθρωποι που τα πιστεύουν. Αλλά, προφανώς, δεν φταίνε αυτοί που τα πιστεύουν, πρωτίστως φταίνε αυτοί που τα λένε”.

«Για άλλη μια φορά είμαστε όχι στο ίδιο έργο θεατές αλλά στο ίδιο έγκλημα θεατές», τόνισε μεταξύ άλλων στη δική του παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος μίλησε στη συζήτηση στη Βουλή εκ μέρους του ΚΚΕ, λόγω της ασθενείας του γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε πρόληψης ούτε αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Δεν σας κατηγορούμε για ανικανότητα αλλά ότι είστε συνειδητοί ικανοί εφαρμοστές αυτής της εγκληματικής πολιτικής που επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τα δάση», είπε ο κ. Παφίλης. Μίλησε για δικαιολογίες της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στη Πυροσβεστική, το 1998 επί κυβέρνησης Σημίτη.

Οι φωτιές, παράνομη μετανάστευση και οι χουλιγκαν

Απευθυνόμενος, κυρίως, προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι “θα καταθέσω στα πρακτικά -κύριε Ανδρουλάκη δείτε το μετά, όποιος ενδιαφέρεται- είναι ο πίνακας, όπως βγαίνει από το σύστημα Engage, για όλες τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη την 21η Αυγούστου. Είναι 25 φωτιές” και πρόσθεσε ότι “θα το καταθέσω. Δεν λέω πώς και γιατί ξεκίνησαν, λέω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορεί να ήταν όλες από αμέλεια, από καλώδια, από ένα συνδυασμό. Δεν το ξέρω. Αυτή όμως ήταν η πραγματικότητα”.

Συνεχισε λεγοντας: Δεν το ξέρουμε, ούτε αυτό το ξέρουμε. Δεν επιβεβαιώνω, προσοχή. Μιας και με ρωτάτε, η Αλεξανδρούπολη είχε δύο φωτιές. Η πρώτη φωτιά, που ξεκίνησε στις 05:00 το πρωί, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ξεκίνησε από κεραυνό. Εγώ δεν έχω αυτή την εικόνα αυτή τη στιγμή με βάση τις πληροφορίες που έχω. Η δεύτερη φωτιά, η οποία ξεκίνησε στη μέση του πουθενά, εκεί όπου δεν υπήρχε στύλος, είναι κατά πάσα πιθανότητα φωτιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Αν ξεκίνησε από αμέλεια ή από δόλο δεν το γνωρίζουμε και δεν ξέρω αν θα το μάθουμε. Αυτή ήταν η καταστροφική φωτιά. Αυτή ήταν η φωτιά που ξεκίνησε στο κέντρο της Δαδιάς, σε μια στιγμή που όλα τα μέσα ήταν απασχολημένα στο νότιο κομμάτι και ήταν η φωτιά που λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε πάρα πολλή καύσιμη ύλη, επεκτάθηκε μέσα σε πέντε ώρες και έγινε megafire μέσα σε πέντε ώρες.

“Άρα εγώ δεν μίλησα για θεωρίες συνωμοσίας, έδωσα όμως τα πραγματικά δεδομένα. Και ναι, γνωρίζουμε επίσης ότι η Δαδιά είναι πέρασμα παράνομων μεταναστών”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι “εγώ λοιπόν δεν στοχοποίησα κανέναν και, προς Θεού, επειδή κάνατε μια αναφορά στα μειονοτικά χωριά, για τον Θεό μην συγχέετε σε καμία περίπτωση την παράνομη μετανάστευση με την πολιτική την οποία κάνουμε για τη μειονότητα στη Θράκη. Είναι λάθος, τελείως άστοχη αυτή η σύγκριση. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες πολίτες. Κάποιες από τις φωτιές επηρέασαν μειονοτικά χωριά και οι άνθρωποι ήταν εκεί, έβαλαν πλάτη μαζί με την Πυροσβεστική. Δεν ξεχωρίζουμε. Είναι δυνατόν να αφήνονται τέτοια υπονοούμενα; Ότι μπορεί να ξεχωρίζουμε ή να υπάρχουν πυρκαγιές που να υποκινούνται για τέτοιους λόγους; Μακριά από εμάς οποιαδήποτε τέτοια θεωρία. Είναι λάθος να ακούγονται αυτά στο κοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Εσείς έχετε την ευθύνη

«Οι δεσμεύσεις σας δεν έγιναν πράξη» είπε και πρόσθεσε τα ίδια είχαμε ακούσει και πέρυσι: Αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη. Εσείς έχετε την ευθύνη. Δεν περιμένουμε ένα ρεπορτάζ για το τι συνέβη. Δεν είναι επιτυχία ότι αδειάσατε ένα νοσοκομείο και ότι απομακρύνατε τα αεροπλάνα από τη Νέα Αγχίαλο.

«Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος για συγγνώμες. Οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες. Τα έχετε ξαναπεί. Τώρα αυτό κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας όταν 100 ακροδεξιοί χούλιγκαν μπαίνουν στη χώρα, ούτε από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού λόγω του βυτιοφόρου. Προφανώς και συμφωνούμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση.

Τη μια φταίνε οι εμπρησμοί, την άλλη ο αέρας, ενώ τώρα βλέπουμε και σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας και δεν είστε νέα κυβέρνηση. Κυβερνάτε 4 χρόνια. Τώρα μιλάτε για αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Από ποιον παραλάβατε; Δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Στερείτε από τη χώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Στερείτε την πρόοδο. Θέλουμε αναβάθμιση των εργαλείων της Πολιτείας. Θέλουμε και συνέχιση της Πολιτείας. Παραλάβατε δασική πολιτική και την παγώσατε. Τα σταματήσατε το 2019. Είναι δημοσιευμένα αυτά. Εμείς φροντίσαμε, παρά τις μνημονιακές συνθήκες, να θωρακίσουμε τη χώρα.