Για τη φωτιά που καίει ακόμα στον Έβρο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στο MEGA σημειώνοντας ότι έχει κινηθεί ο μηχανισμός που αφορά τόσο στις αποζημιώσεις όσο και τις ενέργειες που απαιτούνται για να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο μηχανισμός κρατικής αρωγής έχει ενεργοποιηθεί, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι αποζημιώσεις θα αφορούν ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις, όπου θα αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο που έχει χαθεί.

«Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρχουν καταβολές σε πρώτα ποσά», είπε σχετικά.

Αποζημιώσεις θα δοθούν σε μελισσοκόμους, οι οποίοι έχασαν τα μελίσσια τους στη φωτιά, καθώς και σε κτηνοτρόφους, καθώς υπήρξε απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα διερευνηθεί το πλαίσιο ώστε να δοθεί βοήθεια για ζωοτροφές, διότι στις φλόγες παραδόθηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκοτόπια.

Σχετικά με τα δάση που κάηκαν, στόχος είναι να γίνουν κορμοδέματα για να συγκρατηθεί το χώμα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης, ενώ αμέσως μετά προέχει ο καθαρισμός των ρεμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες.

«Σωστή και ιδιαίτερα σύνθετη η στρατηγική των εκκενώσεων»

Μιλώντας για τις εκκενώσεις των περιοχών όπου μαίνονταν τα πύρινα μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες τόνισε πως η στρατηγική των εκκενώσεων ήταν σωστή.

«Όταν υπάρχει πυρκαγιά και πάρει έκταση, η προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Άρα, εκεί το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε και ήταν ιδιαίτερα σύνθετο. Είναι κάτι που ξέρουμε πια ότι δουλεύει πετυχημένα», δήλωσε.

Για τις φετινές πυρκαγιές εξήγησε πως «πρώτος προφανής λόγος είναι ότι έχουμε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει δεν έχει την ίδια καιρική επίπτωση κάθε έτος. Πέρυσι ήταν μία χρονιά που από πλευράς καιρικών συνθηκών ήταν καλύτερες σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Πρόπερσι ήταν μία κακή χρονιά και αντιπρόπερσι ήταν μία καλύτερη».

«900 αποτροπές μεταναστών την ημέρα στον Έβρο»

Η κυβέρνηση έχει δεχτεί σφοδρή κριτική περί απουσίας σχεδιασμού και πρόληψης των πυρκαγιών, ιδιαίτερα για το δάσος της Δαδιάς, όπου εντοπίστηκαν οι απανθρακωμένες σοροί δεκάδων μεταναστών.

Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε πως οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 900 αποτροπές σε εισόδους μεταναστών στη χώρα ημερησίως.

Σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Κασσελάκη ως «κόντρα ρόλο» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Λίγο κόντρα ρόλος μου φαίνεται. Ο χώρος αυτός έρχεται από μία παράδοση, στην οποία μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά έχει μία παράδοση. ΚΚΕ εσωτερικού, η διάσπαση, εάν γίνεται κομμουνισμός με δημοκρατία ή όχι, ευρωκομμουνισμός, η υπόθεση της μεταπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικότητες, Κύρκος, Αλαβάνος… Αυτό τώρα συμπυκνώνεται στον Κασσελάκη».

«Εκείνο που έχει σημασία στη δημόσια συζήτηση είναι τι κομίζει ο καθένας από πλευράς ιδεών και πολιτικού λόγου. Το κρίσιμο είναι ποιες είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, γιατί αυτές θα κριθούν από τον κόσμο. Δεν βλέπω κάτι συγκλονιστικό ή κάτι που διαφοροποιείται», δήλωσε.