Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου. Σε μία περίοδο που οι απειλές και οι εντάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν δώσει την θέση τους σε διαδοχικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αρχή να γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου ο πρωθυπουργός και ο τούρκος πρόεδρος είχαν την πρώτη τους συνάντηση μετά από μία περίοδο ακραίας ρητορικής έντασης.

Μορατόριουμ

Οι δύο συμφώνησαν τότε σε επανεκκίνηση του διαλόγου και στη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, με την Τουρκία να βάζει στον πάγο τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, σε ένα άτυπο μορατόριουμ που δείχνει να τηρείται αυστηρά. Με την ευθύνη του διαλόγου να βαραίνει Γεραπετρίτη και Φιντάν.

Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα στόχος είναι να καταρτιστεί η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν με τα ραντεβού των δύο ηγετών να τείνουν να γίνουν «ρουτίνα», όσο μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος έτσι μία συνάντηση έλληνα πρωθυπουργού και τούρκου προέδρου.

Πρώτα εμπιστοσύνη και μετά Χάγη

Η επιδίωξη της Αθήνας είναι το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές η όποια συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα πολύ μακρινή.

Το «ένα βήμα τη φορά» παραμένει ο «οδικός χάρτης» για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και για το υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με Αθήνα και Άγκυρα να αναζητούν κατ΄αρχήν τρόπους επιστροφής σε μία κανονικότητα που θα επιτρέψει να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους.

Κυπριακό

Το Κυπριακό άλλωστε εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ανάλογα φυσικά και με το πόσο θα θελήσει η Αθήνα να εμπλακεί και να «ρισκάρει». Σημαντικό ζήτημα και το μεταναστευτικό, που περνά φάσεις ύφεσης και έξαρσης.

Ενώ όσοι εργάζονται πάνω στο συμβιβασμό που όλοι δηλώνουν ότι θέλουν να προκύψει προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μέσω Χάγης, αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εάν η Τουρκία επιμείνει στη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είναι ζητήματα που η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακάμψει ή να αποδεχτεί. Την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει τις δικές τις αιτιάσεις, ορισμένες εκ των οποίων επίσης εμπίπτουν στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

Με την εξίσωση να μοιάζει δύσκολη.

Νέα Υόρκη

Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη θα είναι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Με τους ηγέτες των δύο χωρών να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, μέχρι τον επόμενο σταθμό που θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που τοποθετείται προς το τέλος του 2023 στη Θεσσαλονίκη.

«Θετική ατζέντα»

Η «θετική ατζέντα» θεωρείται ότι είναι η βάση που μπορούν να οικοδομήσουν οι δύο πλευρές, με σειρά συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας, των υποδομών, αλλά και των υπηρεσιών. Και σε αυτή θα επενδύσουν προκειμένου να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι και να παραμείνουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, ακόμα και αν στα πολιτικά θέματα τα βήματα αναμένεται να είναι αργά προκειμένου να παραμείνουν και σταθερά.