Σταματάει το ποδόσφαιρο; Αναμφισβήτητα όχι. Είναι άλλωστε αυτή η θέση της UEFA ύστερα από οποιοδήποτε γεγονός, ανεξάρτητα με πόσο σοβαρό ή θλιβερό είναι αυτό. Ακόμη και μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, συσκέφθηκαν οι αρμόδιοι αλλά τελικά η μπάλα κύλησε… Κλεισμένοι, προφανώς, σε ένα δωμάτιο, σε ένα γραφείο, χωρίς να αφουγκράζονται τι ακριβώς «παίζει» έξω.

Και τώρα φτάσαμε, δυστυχώς, σε ένα ακραίο περιστατικό. Το «ντου» των φασιστοειδών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, την ένταση που προκλήθηκε και τις άνω των 100 συλλήψεις. Τέλος; Όχι, ασφαλώς.

Οι έρευνες για την αδυναμία της Αστυνομίας να κάνει το αυτονόητο, συνεχίζονται. Για τους επικεφαλής που ήταν ανίκανοι να προσεγγίσουν σωστά την κατάσταση και νόμιζαν πως έρχονται οι Κροάτες για απλή εκδρομή, σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Το μπαλάκι των ευθυνών πηγαίνει από τον έναν στον άλλο.

Ταυτόχρονα, έρχεται ξανά στην επιφάνεια η κουβέντα για το σύγχρονο μεν, αλλά μέσα σε αστικό πλέγμα νέο γήπεδο και το πόσο εύκολο είναι εκεί να ελεγχθούν (πιθανές) συγκρούσεις ή βίαια γεγονότα. Αν μπορεί να ενεργήσει η Αστυνομία όπως πρέπει και οφείλει. ‘Η αν ζούμε συνέχεια με ευχολόγια και ξορκίζουμε την κακιά στιγμή.

Υπάρχει και η UEFA. Που κάνει πως δεν καταλαβάνει. Δεν νιώθει πως «η κοινωνία βράζει», δεν εκτιμά σωστά όλα τα μηνύματα που κυκλοφορούν στα social και αγνοεί τη σύνδεση οπαδών ομάδων με ξένους συνοδοιπόρους τους στις εντάσεις. Δεν θέλει να πιστέψει ότι όλο αυτό συνιστά ένα κοκτέιλ επικίνδυνο.

Ναι, να γίνει το ματς του ΠΑΟ με τη Μαρσέιγ. Αλλά ακριβώς ένα 24ωρο μετά; Κι ενώ υπάρχει πένθος; Δηλαδή δεν θα βρίσκονταν ημερομηνίες λίγο αργότερα, έστω με κάποιες ημέρες αναβολή; Οι δε αναμετρήσεις της Ντιναμό με την ΑΕΚ, πώς ακριβώς θα διεξαχθούν και κάτω από ποιες συνθήκες; Θα είναι η ασφάλεια το πρώτο ζητούμενο για τους εμπλεκόμενους ή μόνο λόγια έχουμε;

Δεν είναι άτοπη η συζήτηση για τη βαριά τιμωρία της Ντιναμό. Κάθε είδους τιμωρία δεν θα ήταν αρκετή όταν έχουμε δολοφονία. Όταν υπάρχει νεκρός οπαδός. Το μήνυμα σκληρό. Αλλά αληθινό. Και όταν έχουμε κλείσιμο θυρών για απλά επεισόδια ή τιμωρία της έδρας αν ξεφύγει η κατάσταση, το «αναβάλλεται για λίγες ημέρες το παιχνίδι», μοιάζει λες και η μπάλα πάει στην εξέδρα.