Μετά την Πάρο που η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία ελευθερώθηκε κατά το ήμισυ από ομπρέλες και ξαπλώστρες υπό το βάρος του κινήματος για τις ελεύθερες παραλίες, και στη Νάξο φαίνεται πως επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να περιορίσουν τις παραβάσεις εν μέσω αποκαλύψεων και μεγάλων αντιδράσεων.

Απελευθέρωση των παραλιών από την αυθαιρεσία και την κερδοσκοπία

Στην παραλία Πλάκα της Νάξου κατά τις βραδινές ώρες περίοικοι αντιλήφθηκαν ότι έφτασαν φορτηγά που άρχισαν να μαζεύουν ξαπλώστρες από τις παραλιακές επιχειρήσεις. Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και σε άλλες μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος.

Στην περίπτωση της Νάξου ωστόσο η κίνηση αυτή είναι «εθελοντική» καθώς δεν έχει υπάρξει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως έγινε στην Πάρο, και πιθανόν να σχετίζεται με την πληροφορία ότι επίκειται να γίνει έλεγχος και να επιβληθούν κυρώσεις.

Οι σοβαρές καταγγελίες και ο φόβος των κυρώσεων

Είχε προηγηθεί η σοβαρή καταγγελία της κας Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» που κινητοποιείται για να μπει φρένο σε αυτήν την κατάσταση, που δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι μεταξύ των άλλων παραβάσεων που αφορούν στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της παραλίας, και στην ύπαρξη κατασκευών από ξύλο και τσιμέντο υπήρξε και η εκβράχωση της θάλασσας στην Πλάκα.

Ειδικότερα η κα Ανδριανοπούλου δήλωσε ότι με ιδιωτικό εκσκαφέα επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα στην παραλία της Πλάκας έσπασε και έβγαλε από τη θάλασσα… τις πλάκες, γεγονός που απειλεί την  ίδια την ύπαρξη της παραλίας (που φέρει μάλιστα και το όνομα Πλάκα για αυτόν τον λόγο) καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάβρωσης από αυτή την παρέμβαση.

Μπορεί οι επιχειρηματίες να έσπευσαν βράδυ να αποκαταστήσουν την τάξη στις παραλίες που δραστηριοποιούνται, ωστόσο οι μέχρι τώρα παραβάσεις μπορούν να αποδειχτούν τόσο από το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι κάτοικοι και θα υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από φωτογραφίες των παραλιών που μέχρι χθες ήταν πλήρεις ομπρελοκαθισμάτων.

Ελεύθερες παραλίες στη Χαλκιδική

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις πληθαίνουν και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που συσπειρώνονται προκειμένου να διεκδικήσουν ελεύθερες παραλίες.

Στη Χαλκιδική που επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στον βωμό της τουριστικής ανάπτυξης εδώ και χρόνια, δημιουργήθηκε μία ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Κίνημα Πολιτών Χαλκιδικής) που μέσα σε λίγες ώρες αριθμεί 2.822 μέλη.

«Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψη τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές».

Στην ομάδα αυτή έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής δεκάδες περιπτώσεις που η πρόσβαση στη θάλασσα ουσιαστικά έχει απαγορευτεί, εκτός αν κάποιος πληρώσεις τις υπηρεσίες ενός beach bar ή ε ενός ξενοδοχείου, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι επιχειρηματίες έχουν στήσει τοιχία που εμποδίζουν την πρόσβαση.