«Οι φωτιές ξεκίνησαν από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δίνει αυτή την ώρα έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές.

Στην ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές μετέχουν, o καθηγητής Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας.

Κικίλιας: «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες»

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι «μετά από 15 ακραίων εγκληματικών φαινομέωννω, συνεχούς καύσωνα, με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο αλλά στο πορτοκαλί».

Επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να παραθέσουμε τα δεδομένα και τα πραγματικά γεγονότα όπως έχουν συμβεί» και «να κάνουμε με ψυχραιμία και διαφάνεια έναν πρώτο απολογισμό».

«Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει, θα ζήσουμε μαζί της» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες», είπε επίσης ο υπουργός.

Ζερεφός: «Το 2023 θα το θυμόμαστε»

«Το 2023 θα το θυμόμαστε», είπε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

«Το 2007 δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, χωρίς να υπάρχουν χάρτες, υπήρχαν τα στοιχεία και η κατάσταση 5 ήταν 2 μέρες το 2007» πρόσθεσε. Και συνέχισε:

«Οι καύσωνες είναι γνωστοί 2,5 χιλιάδες χρόνια, όμως διαρκούσαν μία-δύο μέρες».

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Το 2023 είναι το έτος που μια ολόκληρη ζώνη υποφέρει, από τις ΗΠΑ, πάμε στην Ευρώπη και προχωράμε μέχρι την Κίνα. Φέτος συνέβη ακραία χιονόπτωση στις ΗΠΑ και τον Καναδα, ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και δριμύς στην Κίνα. Στη συνέχεια, εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο να χάσουμε το μισό ύψος βροχής, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η υγρασία του εδάφους».

«Η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης. Η κλιματική κρίση δημιουργεί πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές σήμερα μπορούν να φτάσουν το ένα χιλιόμετρο υψόμετρο. Παλιά έφταναν μέχρι τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά έγινε στην Πελοπόννησο το 2007», κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Πουρνάρας: «Στην πυρκαγιά της Μαγνησίας είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών σε λίγες ώρες»

Ο αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Πουρναράς, ξεκίνησε εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό των δύο πιλότων του Canadair στην Κάρυστο.

Ο κ. Πουρνάρας ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που επιχειρούν κατά των πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες (πυροσβέστες, εποχικούς εθελοντές).

Ο αρχηγός ανέφερε επίσης ότι στην πυρκαγιά της Μαγνησίας ξεκίνησαν μέσα σε λίγες ώρες 9 ενάρξεις πυρκαγιών. «Ήταν αυτό που λέμε επιθετική πυρκαγιά» είπε.

«Γίνεται μεγάλη μάχη, τιτάνιος αγώνας, είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, ο Έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα», κατέληξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Γκουντούφας: «Περιστατικά πυρκαγιών, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα»

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα που έχουν ως στόχο να προλαβαίνουν τις πυρκαγιές στο αρχικό τους στάδιο.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι «περιστατικά πυρκαγιών, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα». «Είμαστε μια μεσογειακή χώρα και σε συνδυασμό με την κλικαματική κρίση, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό» είπε.

Για τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Μαγνησία

Σε ερώτηση της Μαρίας Μουρελάτου από τα ΝΕΑ, για το αν μιλάμε για μία νέα εικόνα που δεν δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, μετά τα όσα ακούστηκαν στην συνέντευξή Τύπου, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είπε: «πρέπει να υπάρξει μια νέα κουλτούρα σχετικά με αυτό το θέμα».

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για εκπαίδευση αλλά και για νέες υποδομές με τις οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές.

Για την φωτιά στη Ρόδο, ο κ. Κικίλιας είπε ότι σε πολιτικό επίπεδο το δόγμα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής για τις «επιθετικές πυρκαγιές» και πώς αυτές γιγαντώνονται.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είπε ότι η πυρκαγιά στην Ρόδο είναι σε ύφεση και ότι το ανάγλυφο της περιοχής δεν βοηθούσε στο να ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Σε ερώτηση του MEGA για την πυρκαγιά στη Μαγνησία και στην αποθήκη με τα πυρομαχικά στη Νέα Αγχίαλο, ο κ. Κικίλιας ανέφερε την ΕΔΕ την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Πουρνάρας μίλησε επίσης για επιθετική πυρκαγιά και στην περίπτωση της Μαγνησίας.

«Ενδεχομένως και ο Αύγουστος να είναι δύσκολος»

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει ο απολογισμός για τα όσα έγιναν και τότε θα αποφασιστεί το τι πρέπει να γίνει περαιτέρω.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι ενδεχομένως και ο Αύγουστος να είναι δύσκολος μήνας».

Τέλος ο κ. Κικίλιας, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η κατάσβεση δεν είναι εύκολη ακόμη και με εναέρια μέσα σε πολλά σημεία της Ελλάδας, είπε ότι θα πάρει ειδική άδεια από το ΓΕΣ, προκειμένου να επιβιβαστούν οι δημοσιογράφοι σε ένα καναντέρ και να διαπιστώσουν ότι η μορφολογία της χώρας μας δεν βοηθά.