Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς έπεσε Καναντέρ στην Κάρυστο. Το εναέριο μέσο έπεσε σε δύσβατη περιοχή, στον Πλατανιστό, ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο.

Από την πρώτη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Πυροσβεστικιό όχημα που βρισκόταν κοντά στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους, πλησίασε αμέσως και το πλήρωμά του έτρεψε με τις μάνικες να κατασβήσει τη φωτιά από τα συντρίμμια.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από την συντριβή

Στη συνέχεια έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια του Καναντέρ

Δύο οι πιλότοι

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει ότι: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».

Σημειώνεται πως το Καναντέρ ήταν CL-215 και είχε απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο για να επιχειρήσει στην Κάρυστο.

Το CL-215 δεν διαθέτει σύστημα εκτόξευσης για τους πιλότους.

Κάτοικοι είδαν το Καναντέρ να πέφτει

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι είδαν την πτώση του Καναντέρ.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr ότι «είδα το Καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Δείτε βίντεο μετά την πτώση του Καναντέρ

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

«Οι πιλότοι είναι εξαντλημένοι»

Ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης είπε στο MEGA ότι το Καναντέρ επιχειρούσε σε αυτό το δύσβατο σημείο με αποτέλεσμα να κατέβει πολύ χαμηλά για να στοχοθετήσει τη φωτιά. «Οι πιλότοι είναι εξαντλημένοι», πρόσθεσε.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και πιλότος μίλησε στο MEGA και είπε ότι είναι συγκλονιστικό ότι είδαμε την πτώση του αεροσκάφους σε live μετάδοση, ειδικά αυτούς που γνωρίζουν πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι αυτό που κάνουν οι πιλότοι.

«Ήταν μια οριακή προσπάθεια, πάρα πολύ χαμηλά», είπε ο κ. Κωνσταντέλος.