Oλόκληρη τη σύνταξη θα λαμβάνουν – πλέον – οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Η περικοπή κατά 30% της σύνταξης – που ισχύει σήμερα – θα αντικατασταθεί με «ειδική εισφορά» 10% έως 15% στις αμοιβές που εισπράττει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.

ΕΡ.: Τι θα περιέχει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους;

ΑΠ: Ετοιμάζεται ειδική διάταξη που θα αλλάζει άρδην την «αρχιτεκτονική» της «ποινής» που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται. Στόχος είναι η θέσπιση αφενός ενός δικαιότερου συστήματος και αφετέρου ο περιορισμός της λεγόμενης μαύρης εργασίας.

ΕΡ.: Δηλαδή;

ΑΠ.: Σήμερα οι συνταξιούχοι που εργάζονται υπόκεινται μείωση της σύνταξής τους κατά 30%, ανεξαρτήτως του αριθμού των ημερών που εργάζονται εντός του μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική επιβάρυνση των συνταξιούχων που εργάζονται περιστασιακά και ως εκ τούτου την «παράνομη-μαύρη» απασχόλησή τους.

Η περικοπή και η νέα ειδική εισφορά

ΕΡ.: Με τον νέο νόμο τι θα αλλάξει; 

ΑΠ.: Η νέα ρύθμιση καταργεί την περικοπή του 30%. Συνεπώς η σύνταξη θα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου, από την πρώτη ημέρα ισχύος του νέου συστήματος.

ΕΡ.:  Και με τι θα αντικατασταθεί;

ΑΠ.: Αντ’ αυτού ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα επιβαρύνεται με μια μικρότερη «ειδική εισφορά», η οποία θα υπολογίζεται επί των εσόδων που θα έχει από την εργασία του. Δηλαδή θα λαμβάνει ακέραια τη σύνταξη και θα πληρώνει ένα ποσό από την αμοιβή της εργασίας του.

ΕΡ.: Ποιο θα είναι το ύψος του ποσού που θα καταβάλλει;

ΑΠ.: Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη θέσπιση ενός ποσοστού επιβάρυνσης 10% ως 15% του μισθού.

ΕΡ.: Είναι δικαιότερο αυτό το σύστημα;

ΑΠ.: Η νέα εισφορά θα είναι ανάλογη με τη διάρκεια της απασχόλησης και με το ύψος της αμοιβής, ενώ θα αποτρέπει όσους δεν δηλώνουν την απασχόληση, εξαιτίας του αντικινήτρου της υψηλής περικοπής της σύνταξης.

Οι περιορισμοί

ΕΡ.:  Θα υπάρχουν περιορισμοί;

ΑΠ: Ναι. Η ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει να θέσει ανώτατο πλαφόν στο «ύψος της ειδικής εισφοράς». Δηλαδή θα υπάρχει ανώτατο όριο επιβάρυνσης («κόφτης»). Έτσι οι υψηλόμισθοι (κυρίως στελέχη επιχειρήσεων) δεν θα επιβαρύνονται με ποσά παρακράτησης υψηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή η ειδική εισφορά επί των αμοιβών δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης.

ΕΡ.: Πώς θα εισπράττεται η «ειδική εισφορά»;

ΑΠ: Πιθανότατα το ποσό αυτό θα παρακρατείται και θα εκκαθαρίζεται μέσω της Εφορίας, αναλόγως με το ποσό που θα δηλώνεται ως προϊόν» της εργασίας του συνταξιούχου. Το δε ποσό της εισφοράς θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες εσόδων στο ταμείο.

Τα οφέλη

ΕΡ.: Υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των εργαζόμενων συνταξιούχων;

ΑΠ.: Ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ότι φθάνουν τα 38.364 άτομα. Χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η εκτίμηση αυτών που εργάζονται χωρίς να το δηλώνουν.

ΕΡ.: Υπάρχει ασφαλιστικό όφελος από την εργασία αυτή;

ΑΠ.: Ναι. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους και καταβάλλουν – κανονικά – τις εισφορές τους θα λάβουν προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους. Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος και είναι 0,77% των αποδοχών που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους.

Πηγή: OT