Δέκα προτεραιότητες για τη λήψη των απαραίτητων άμεσων μέτρων στους τομείς της εργασίας και της ασφάλισης περιλαμβάνει ο κατάλογος των θεμάτων που καλείται να υλοποιήσει σε πρώτο χρόνο ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ήδη ο νέος υπουργός έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς παράγοντες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να δώσει στοχευμένες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ταυτοχρόνως, – επειδή τα προβλήματα στην αγορά εργασίας δεν περιμένουν -, παρεμβαίνει σε ζητήματα που ανακύπτουν όπως τα περιστατικά παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κυρίως σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, εντείνονται οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Οι παρεμβάσεις

Στις προτεραιότητες που αφορούν το τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ξεχωρίζουν η θέσπιση αναλογικότερης περικοπής της σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται. Οι νέες «σταθερές αυξήσεις» στις συντάξεις και στο επόμενο έτος 2024. Η καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους που διαθέτουν «προσωπική διαφορά», έως ότου αυτή μηδενίσει. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Και η κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για όσους παλαιότερα ελάμβαναν το ΕΚΑΣ, είναι ορισμένα από τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν εντός του επομένου έτους.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να γίνει αναλυτική αναφορά στα θέμα των συντάξεων όπως και στις αυξήσεις που θα δοθούν το επόμενο έτος λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του 2023.

Η αύξηση εκτιμάται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 4%, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα υπάρχει υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη. Στο τελικό ποσοστό θα πρέπει άλλωστε να προστεθεί και ένα 0,5% που έχει απομείνει από το 2023.

Εργασία

Στο τομέα της εργασίας, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Ο στόχος των αυξήσεων περιλαμβάνει τόσο τις κατώτατες όσο και τις μέσες αμοιβές. Το θέμα αυτό αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Αναφορά αναμένεται να υπάρξει και στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εντός της τετραετίας.

Ταυτοχρόνως, σχεδιάζονται και νέα προγράμματα φθηνών στεγαστικών δανείων για νέους. Μάλιστα ενδέχεται να προωθηθεί – άμεσα – διάταξη για επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ στο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση.

Υπό διαμόρφωση είναι και νέα προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης.

Επίσης ο νέος υπουργός καλείται να υλοποιήσει την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Άμεσα, θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλες τις ΔΕΚΟ και τη βιομηχανία, με όλες τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά επιχείρηση και κλάδο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής αλλά και της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Ακολούθως θα πρέπει να επεκτείνει τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΟΤ