Η Κάρολ Μακένζι μόλις έχει τελειώσει έναν γύρο γκολφ όταν παρατήρησε πρήξιμο και πόνο στον αυχένα της. Ηταν το 2014 και είχαν περάσει 18 χρόνια από τότε που η Μακένζι είχε ολοκληρώσει τη θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Αλλά είχε επιστρέψει. Αυτή τη φορά ο καρκίνος αναπτυσσόταν μέσα σε διάφορους λεμφαδένες γύρω από τον λαιμό της, βυθίζοντάς την ξανά στη θεραπεία πολύ καιρό αφότου νόμιζε ότι όλα αυτά είχαν περάσει.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί ή πώς ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα μιας ασθενούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να εξελίσσεται για χρόνια, μέχρι που ξαφνικά αρχίζει να αναπτύσσεται. Αλλά αυτό ακριβώς είχε συμβεί. Χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος της Μακένζι θα είχε πιθανότατα φτάσει στα ζωτικά της όργανα και θα την είχε σκοτώσει.

Αλλάζει φάρμακα

Αλλά στα εννέα χρόνια που πέρασαν από τότε που επανεμφανίστηκε ο καρκίνος της, η γιατρός της, η δρ Νάνσι Λιν, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη, το οποίο ειδικεύεται στη θεραπεία και τη μελέτη του προχωρημένου καρκίνου του μαστού, της έχει συνταγογραφήσει μια σειρά από οκτώ φαρμακευτικές αγωγές, εκ των οποίων τρεις στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Η 71χρονη Κάρολ Μακένζι από τη Μασαχουσέτη, περιγράφουν οι «New York Times», αλλάζει από το ένα φάρμακο στο άλλο όταν γίνεται σαφές ότι μια θεραπεία δεν λειτουργεί ή έχει σταματήσει να λειτουργεί επειδή ο καρκίνος της έχει βρει τρόπο να αντιστέκεται στις επιδράσεις της. Ορισμένα από αυτά τα σχήματα έχουν διαρκέσει μόνο λίγους μήνες, ενώ άλλα έχουν κρατήσει τον καρκίνο της γυναίκας υπό έλεγχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρι το 2020, όταν άρχισε να παίρνει ένα φάρμακο που για περισσότερο από δύο χρόνια σταμάτησε την ανάπτυξη του όγκου και της έδωσε ποιότητας ζωής πολύ κοντά στην κανονική. Ετσι, αυτές τις μέρες, είναι περισσότερο συγκεντρωμένη στους αγώνες χόκεϊ και ποδοσφαίρου των εγγονών της παρά στο γεγονός ότι έχει μια, θεωρητικά, θανατηφόρα ασθένεια. Τον Ιανουάριο, με τον σύζυγό της γιόρτασαν την 50ή επέτειο του γάμου τους.

Συνδυασμός παραγόντων

Χάρη σε έναν συνδυασμό παραγόντων, η ανάπτυξη φαρμάκων για τον καρκίνο γίνεται πλέον αρκετά γρήγορα, ώστε για ασθενείς όπως η Μακένζι, ξεπερνά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μέσα στο σώμα τους. Για αυτούς τους ασθενείς, ο καρκίνος μοιάζει περισσότερο με μια χρόνια ασθένεια παρά με ένα εφάπαξ καταστροφικό γεγονός.

Κάθε φορά που αναδύεται μια νέα προσέγγιση θεραπείας του καρκίνου, οι ογκολόγοι και οι υπεραισιόδοξοι δημοσιογράφοι συνηθίζουν να δηλώνουν ότι επίκειται η θεραπεία του καρκίνου. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι διαφορετικό. Αντί για μια μοναδική επαναστατική θεραπεία ή ανακάλυψη, μια ποικιλία επιστημονικών εξελίξεων περιορίζουν τη θνησιμότητα από καρκίνο με νέους τρόπους και ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, το τοπίο για πολλούς καρκινοπαθείς έχει αλλάξει εντυπωσιακά μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Cancer Moonshot, μια πρωτοβουλία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προωθείται από τον πρόεδρο Μπάιντεν, στοχεύει στη μείωση του ποσοστού θανάτου από καρκίνο κατά 50% μέσα στο επόμενο τέταρτο του αιώνα. Ο στόχος είναι μεγαλεπήβολος, αλλά η πρόσφατη πρόοδος κατά του καρκίνου σημαίνει ότι είναι περισσότερο εφικτός από ποτέ.

«Ο ρυθμός προόδου σίγουρα επιταχύνεται», λέει ο δρ Τζεντ Ουόλτσοκ, ογκολόγος και διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Sandra and Edward Meyer στο πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που συγκλίνουν».