Μνημείο κυνισμού χαρακτηρίστηκε η τοποθέτηση του υποψηφίου της ΝΔ και καθηγητή Ιατρικής κ. Σπύρου Πνευματικού, που ουσιαστικά  αμφισβήτησε την ορθότητα της ιατρικής αντιμετώπισης των καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου βλέποντας μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από την αλλαγή της. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Αμερικής που στα περισσότερα μυαλά είναι ταυτισμένη ειδικά στο θέμα των υπηρεσιών υγείας «με το έχεις λεφτά ζεις δεν έχεις λεφτά καλή τύχη…».

Οι αντιδράσεις δικαίως ήταν οργισμένες κατακεραυνώνοντας και τη ΝΔ, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες ο τομέας της Υγείας και κατ’ επέκταση οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ με αποτέλεσμα να παραμένουν τραγικές ελλείψεις που κοστίζουν ζωές βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα. Αφορμή οι τραγικές περιπτώσεις ανθρώπων που ίσως αν είχε πάει το ασθενοφόρο έγκαιρα ή αν υπήρχε νοσοκομείο σωστά στελεχωμένο για την αντιμετώπιση του περιστατικού σήμερα θα ήταν στο θάλαμο και όχι στον τάφο.

Στην δεύτερη αυτή δε προεκλογική περίοδο που η συζήτηση γίνεται για πιο ουσιώδη θέματα η Αντιπολίτευση επιμένει στις προθέσεις της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας, για σκόπιμη απαξίωση του ΕΣΥ και για υποβιβασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ώστε να μη χρειαστεί να διατεθούν περισσότεροι πόροι. Την ώρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδείξει την αφοσίωση της ΝΔ στη στήριξη της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και επισκεπτόμενος το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, -τραγική ειρωνεία πραγματικά- ο υποψήφιος του Σπύρος Πνευματικός κάνει αυτές τις δηλώσεις.

«Το συγγνώμη»

Ο Σπύρος Πνευματικός μετά το σάλο που δημιουργήθηκε έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη – πληροφορίες θέλουν να υπήρξε παρέμβαση και από το κόμμα της ΝΔ, που του εξέφρασε τη δυσφορία του.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» γράφει σε ανάρτησή του ο Σπύρος Πνευματικός.

Ωστόσο η επιλογή του να αποδώσει σε παρερμηνεία των λεγομένων του το ζήτημα που δημιουργήθηκε δεν ήταν καθόλου σοφή, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων. Και αυτό γιατί στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ξεκάθαρα τι προτείνει και λέει.

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ωστόσο, θα έλεγε η μέση λογική, επιστημονικού καθαρά περιεχομένου συζήτηση μπορεί κανείς να έχει σε ένα συνέδριο ιατρικής, όχι σε μία πρωινή ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή χωρίς καμία εξειδίκευση στα θέματα υγείας, που απευθύνεται στους πολίτες μεταξύ των οποίων υπάρχουν -δυστυχώς- πάρα πολλοί καρκινοπαθείς, συγγενείς καρκινοπαθών, άνθρωποι που περιμένουν τη βιοψία για να δουν τι τους περιμένει, κτλ κτλ. Και αυτό ένας υποψήφιος πολιτικός και κυρίως ένας γιατρός πρέπει να το γνωρίζει και να συνειδητοποιεί τι λέει, πού το λέει και πώς το λέει.

Για να μην αναγκάζεται μετά να ανασκευάζει και να προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο για όποιον έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. «Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.