Η JPMorgan θέλει να γίνει η τράπεζα που θα ηγηθεί της επανάστασης που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ετοιμάζει το δικό της εργαλείο το οποίο θα παρέχει χρηματοπιστωτικές συμβουλές σε πελάτες της.

Η τράπεζα πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε αίτηση στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για εμπορικό σήμα, το οποίο αφορά το IndexGPT. Πρόκειται για εργαλείο ΑΙ κατά τα πρότυπα του ChatGPT, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «επιλογή χρηματοοικονομικών τίτλων και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», όπως αναφέρει η εν λόγω αίτηση.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει προοπτικές να προτείνει και επενδύσεις, οι σύμβουλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου μπαίνουν κι αυτοί στη λίστα των εργαζομένων που έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον των θέσεων εργασίας που σήμερα κατέχουν.

Το IndexGPT θα χρησιμοποιεί «λογισμικό υπολογιστικού νέφους (cloud) που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη» για «ανάλυση και επιλογή κινητών αξιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών», σύμφωνα με την αίτηση την οποία αποκάλυψε πρώτο το CNBC.

Η μεγάλη εξάπλωση της τεχνολογίας του εργαλείου ChatGPT της OpenAI πέρυσι ανάγκασε ολόκληρους κλάδους να δουν με άλλο μάτι την άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί πολύ εκτεταμένα γλωσσικά μοντέλα για να δημιουργήσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που υποβάλλουν χρήστες, έχει πυροδοτήσει κούρσα μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και κατασκευαστών μικροτσίπ.

Μεταξύ όλων των υπόλοιπων κλάδων και εταιρειών, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και μεγάλες αμερικανικές τράπεζες καθώς η υψηλή τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ για την πραγματοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών και την πρόβλεψη πορείας δεικτών και τιμών μέσω μοντέλων. Ηδη μεγάλο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εκτός από την JPMorgan και τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές ΑΙ για εσωτερική χρήση. Η Goldman εξετάζει τεχνολογίες ΑΙ για τη δημιουργία κώδικα (προγραμμάτων) για επενδύσεις. Η Morgan Stanley εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή προτάσεων σε αναλυτές της. Η JPMorgan είναι προς το παρόν η πρώτη που εξετάζει να παρέχονται απευθείας σε πελάτες της τέτοιες επενδυτικές συμβουλές μέσω ΑΙ.

Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά (G7) θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν προβλήματα που δημιουργούνται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT, ανακοίνωσε η Ιαπωνία.