Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Suella Braverman ανακοίνωσε πως πλέον οι ξένοι φοιτητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν συγγενείς τους στη χώρα μέσω της φοιτητικής βίζας, με μόνοι εξαίρεση αυτούς που κάνουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Σε γραπτή δήλωσή της, η υπουργός είπε ότι μία «απροσδόκητη αύξηση» του αριθμού των εξαρτώμενων ατόμων που συνοδεύουν τους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε σε αναγκαία μεταρρύθμιση υπό το φως της δέσμευσης της κυβέρνησης για χαμηλότερα επίπεδα μετανάστευσης.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση θα εμποδίζει επιπλέον τους ξένους φοιτητές να μετατρέπουν την φοιτητική βίζα, σε βίζα εργασίας έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η Braverman είπε ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να επικοινωνήσουν καλύτερα τους κανόνες μετανάστευσης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στους ξένους φοιτητές και θα εφαρμόσουν «πιο στοχευμένη δραστηριότητα επιβολής» για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση προς αυτές.

«Περίπου 136.000 βίζες χορηγήθηκαν σε εξαρτώμενα άτομα από φοιτητές το έτος  2022, τη στιγμή που το 2019 χορηγήθηκαν μόλις 16.000» σημείωσε η υπουργός.

«Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για να σχεδιάσουμε μια εναλλακτική προσέγγιση που διασφαλίζει ότι οι καλύτεροι και οι πιο έξυπνοι φοιτητές θα μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα άτομα στα κορυφαία πανεπιστήμιά μας, ενώ θα συνεχίσει να μειώνει την καθαρή μετανάστευση. Θα φέρουμε αυτό το σύστημα το συντομότερο δυνατό, μετά από ενδελεχή διαβούλευση με τον κλάδο και τους βασικούς ενδιαφερόμενους» υπογράμμισε.

«Μία σημαντική συμβολή»

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν είπε ότι η προσέλκυση κορυφαίων φοιτητών από όλο τον κόσμο «δεν είναι καλό μόνο για τα πανεπιστήμιά μας – είναι απαραίτητο για την οικονομία μας και την οικοδόμηση ζωτικών παγκόσμιων σχέσεων».

«Αλλά ο αριθμός των μελών της οικογένειας που μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από φοιτητές έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι σωστό να αναλάβουμε δράση για να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, ενώ διατηρούμε [μια] δέσμευση στη Διεθνή Εκπαιδευτική Στρατηγική μας, η οποία συνεχίζει να εμπλουτίζει τον εκπαιδευτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και να συνεισφέρει σημαντικά στην ευρύτερη οικονομία», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Στρατηγική για την Εκπαίδευση είχε ως στόχο να δει τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου να εκπαιδεύουν 600.000 φοιτητές από το εξωτερικό μέχρι το 2030. Ο στόχος επιτεύχθηκε πέρυσι.