Σημαντικές όπερες ρεπερτορίου, ένα νέο οπερατικό έργο, συμπαραγωγές με ξένα θέατρα, μεγάλοι αρχιμουσικοί, σκηνοθέτες και διάσημοι πρωταγωνιστές, καινούργιες παραστάσεις μπαλέτου, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών, εικαστικά δρώμενα και το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Αυτές είναι οι πρώτες ύλες για το ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2023 – 2024, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες. Με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο οργανισμός εμβαθύνει στους επίκαιρους κοινωνικούς προβληματισμούς, στρέφοντας το βλέμμα του στις γυναικείες μορφές των έργων της όπερας και του χορού κι αναστοχαζόμενος πάνω στα θέματα της γυναικείας ενδυνάμωσης, των κοινωνικών αποκλεισμών, των ανισοτήτων και της έμφυλης βίας. Οπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης, «στόχος μας είναι να δοκιμαστούμε σε νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις. Μέσω του καλλιτεχνικού μας προγράμματος, επιθυμούμε να θέσουμε ερωτήματα και να επιχειρήσουμε να βρούμε τις απαντήσεις για ζητήματα διαχρονικά και πανανθρώπινα».

Η νέα σεζόν εκκινεί με το γκαλά όπερας «Η Κάλλας στο Ηρώδειο» στις 16 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της 46ης επετείου του θανάτου της σπουδαίας σοπράνο. Εδώ, διεθνώς αναγνωρισμένες πρωταγωνίστριες της όπερας θα τιμήσουν την Κάλλας ερμηνεύοντας άριες από έργα των Καλομοίρη, Μπετόβεν, Βάγκνερ, Βέρντι, Ντονιτσέτι και Τομά. Μετακομίζοντας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 22 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η δουλειά της εικαστικού Ιωάννας Πανταζοπούλου, της τρίτης ανάθεσης της Λυρικής στο πλαίσιο του προγράμματος «The Artist on the Composer» σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

Η Φανί Αρντάν

Ως προς τις όπερες, η αυλαία ανοίγει με τη «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν και μουσική διεύθυνση Φαμπρίτσιο Βεντούρα. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της μεγάλης γαλλίδας ηθοποιού, η οποία αναβιώνει τώρα στη σκηνή της Λυρικής με πρωταγωνίστρια τη Σβετλάνα Σοζντάτελεβα (από 21/9). Στη συνέχεια, έρχεται το «Les Eclairs», η δεύτερη συμπαραγωγή της Λυρικής με την Κωμική Οπερα του Παρισιού. Η όπερα που σκηνοθετεί ο Κλεμάν Ερβιέ-Λεζέ με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του σέρβου επιστήμονα Νίκολα Τέσλα (από 16/11). Ο Νοέμβριος ολοκληρώνεται με το δεύτερο μέρος του εικαστικού προγράμματος Unboxing Callas «Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ» σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη (από 26/11).

Για τις 2 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται και η προβολή του «Μαίρη, Μαριάνα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας», του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα σε συνεργασία στη σκηνοθεσία με τον Μιχάλη Ασθενίδη. Επτά χρόνια μετά την τελευταία παρουσίαση της «Μποέμ» στη Λυρική, το αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι επιστρέφει στην εμβληματική σκηνοθεσία του Γκρέιαμ Βικ, τιμώντας τον μεγάλο δημιουργό. Στους βασικούς ρόλους θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Χριστόπουλος, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα και Διονύσης Σούρμπης (από 9/12). Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη παραγωγή φέτος θα είναι «Ο καρυοθραύστης», η αναβίωση της παράστασης που χορογράφησε το 2023 ο Κωνσταντίνος Ρήγος, διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής για τους χορευτές του, υπό τις μελωδίες του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (από 23/12).

Ο νέος χρόνος θα μπει με την παρουσίαση της «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι», του δημοφιλέστερου οπερατικού δίπτυχου σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Ο σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου κάνει το ντεμπούτο του σε οπερατικά έργα ρεπερτορίου, με πρωταγωνιστές τους Αρσέν Σογκομονιάν, Δημήτρη Πλατανιά, Εκατερίνα Γκουμπάνοβα και Τσέλια Κοστέα (από 25/1). Κατόπιν, τη δημιουργική σκυτάλη παίρνει ξανά το Μπαλέτο ανεβάζοντας τη νέα παραγωγή «Κάρμεν» σε σκηνοθεσία του σπουδαίου σουηδού χορογράφου Γιαν Ινγκερ (από 7/2). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει «Η Βαλκυρία», το πρώτο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το οποίο παρουσιάζεται στις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής. Σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Οπερα της Δανίας, ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ογκέν θα δουλέψει μαζί με τον σκηνοθέτη Τζον Φούλτζεϊμς. Στους κεντρικούς ρόλους θα εμφανιστούν οι Κάθριν Φόστερ, Τόμικ Χακάλα, Αλισον Οουκς και Στέφαν Φίνκε (από 10 Μαρτίου). Ενα νέο ακόμα φιλόδοξο πρότζεκτ είναι και «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, το οποίο θα σημάνει την επιστροφή του Γιάννη Χουβαρδά στη Λυρική. Ο μεγάλος θεατρικός σκηνοθέτης ετοιμάζει μια πολιτική ανάγνωση του έργου με πρωταγωνιστές τους Αννα Αγάθωνος, Χρήστο Κεχρή, Τάσο Αποστόλου και Μαρισία Παπαλεξίου. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Μίλτος Λογιάδης (από 12 Απριλίου).

Καλομοίρης, Πουτσίνι

Τον Μάιο το Μπαλέτο θα παρουσιάσει το έργο «Κοππέλια» σε χορογραφία του διακεκριμένου σλοβένου χορογράφου Εντουαρντ Κλουγκ (από 11/5) ενώ έναν μήνα αργότερα προγραμματίζεται η συναυλία «Αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη» σε επιμέλεια του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής. Στο Ηρώδειο, η Λυρική τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Τζάκομο Πουτσίνι, θα έρθει η τελευταία όπερα του συνθέτη «Τουραντότ». Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του (λυρικού) θεάτρου παγκοσμίως, ο Αντρέι Σερμπάν, ενώ η μουσική διεύθυνση είναι του Φιλίπ Ογκέν. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα ετοιμάσει η διεθνής σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι και τους κεντρικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Κάθριν Φόστερ, Τσέλια Κοστέα, Πέτρος Μαγουλάς και Γιάννης Χριστόπουλος (από 2 Ιουνίου). Η έτερη καλοκαιρινή παραγωγή στο ρωμαϊκό θέατρο θα είναι η «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Πρόκειται για την αναβίωση της παράστασης που είχε ανέβει το καλοκαίρι του 2019 σε μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι. Πρωταγωνιστούν οι Ναντίν Σιέρα, Φρέντι Ντε Τομάζο, Δημήτρης Πλατανιάς και Βασιλική Καραγιάννη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο μήνυμά της τονίζει: «Με υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αν όχι με μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αντάξιο πάντα της ανοδικής πορείας και της μεγάλης αποδοχής που γνωρίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι και αυτό της καλλιτεχνικής περιόδου 2023/24: σημαντικές παραγωγές όπερας, μπαλέτου, εικαστικών εγκαταστάσεων και εκθέσεων, σε μια δημιουργική ώσμωση της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του χορού με τη σύγχρονη δημιουργία».