Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποτελούμενη από τους Νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου, έχει ως χαρακτηριστικό το υψηλό ποσοστό εκλογικής επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με τη Σάμο και τη Λέσβο να αποτελούν τις δύο καλύτερες εκλογικές περιφέρειές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 1974 που συμμετέχει σε εκλογές ως ΚΚΕ, η μόνη φορά που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε δύναμη σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια ήταν τον Μάιο του 2012 στη Σάμο (κερδίζοντας και την έδρα του νομού). Από εκεί και πέρα, περιορισμένο ενδιαφέρον υπάρχει για την κατανομή των εδρών στις 3 εκλογικές περιφέρειες, καθώς στην τριεδρική Λέσβο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ θα κερδίσουν από μία έδρα, η διεδρική της Χίου θα μοιράσει τις έδρες της πιθανόν ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μεγάλη επιρροή του ΚΚΕ δυσχεραίνει τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τη μονοεδρική της Σάμου.

ΣΑΜΟΣ

Η δύσκολη μονοεδρική

Η εκλογική περιφέρεια Σάμου περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί, καθώς και την Ικαρία (με την παραδοσιακή μεγάλη εκλογική επιρροή του ΚΚΕ) και τους Φούρνους. Σταθερά εκλέγει έναν βουλευτή εδώ και δεκαετίες, κάνοντας τη μάχη για την αντιπροσώπευση στη Βουλή να διεξάγεται σε δύο άξονες: κατ’ αρχάς το κόμμα πρέπει να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία και, ακολούθως, πρέπει ο υποψήφιος να επικρατήσει των λοιπών συνυποψηφίων του. Ο νυν βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης θα έχει δύο νέους συνυποψηφίους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ: τον πρώην δήμαρχο Σάμου και υποψήφιο ευρωβουλευτή το 2019, Μιχάλη Αγγελόπουλο, και τη γιατρό Βασιλική Ευστρατίου. Ισχυρό είναι και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, καθώς συμμετέχουν σε αυτό ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου, Ελπινίκη Δεμερτζή, και ο πρώην νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας.

ΧΙΟΣ

Μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ανατροπής

Η μικρή πιθανότητα να γίνει η ανατροπή στη δεύτερη θέση στη σειρά των κομμάτων στη Χίο δίνει ένα ενδιαφέρον στην προσεχή εκλογική μάχη, με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί δυναμικά τη δεύτερη έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να ανατρέψει το προβάδισμα των 7 ποσοστιαίων μονάδων που είχε. Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να διεκδικεί άλλη μία θητεία. Ο πανεπιστημιακός Κώστας Τρομπούκης, προερχόμενος από το μητρώο στελεχών του κόμματος, η φαρμακοποιός Καλλιόπη Γιαννούλου και η εργαζόμενη στην εστίαση Μαρκέλα Τσάπη συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην άνετη διατήρηση της έδρας, με τον νυν βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη να πλαισιώνεται από την πληροφορικό Αγγελική Βλάτα, τον Μάριο Νεαμονιτάκη και τη Σεβαστή Πειραντάκου. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης με τον Σταύρο Μιχαηλίδη, ο οποίος το 2019 ήταν ο πρώτος επιλαχών της Νέας Δημοκρατίας στον νομό, έχοντας μια αξιοσημείωτη εκλογική δυναμική (6.551 σταυροί ο Μηταράκης, 5.131 σταυροί ο Μιχαηλίδης).

ΛΕΣΒΟΣ

Κερδισμένοι οι τρεις πρώτοι

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο, ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου θα έχει μαζί, για πρώτη φορά, τον πρώην δήμαρχο Μυτιλήνης και πρώην αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Αρη Χατζηκομνηνό, τον δημοσιογράφο και μέχρι πρόσφατα σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσονα Πιπίνη, τη μαθηματικό Αφροδίτη Βάτη και τη δικηγόρο Φωτεινή Μελάτου. Οπως και η ΝΔ, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τον νυν βουλευτή του νομού, τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Μπουρνού, κατάρτισε ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο. Συμμετέχουν σε αυτό η νέα αγρότισσα Μυρσίνη Βασίλα, ο δασολόγος Αντώνης Ματζαβέλας, ο δικηγόρος Δημήτρης Μοιρασγεντής και η πολεοδόμος Μαρία Νικολάρα.

Από πλευράς ΚΚΕ, η δραστήρια βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα αναμένεται να πετύχει δεύτερη θητεία στη Βουλή.