Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες και να διανυθούν…νοητά δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να αποφασίσει («Κατά το αποφασίζουμε και διατάζουμε») τελικά η χειρότερη διοίκηση της ΕΠΟ όλων των εποχών ότι η «γιορτή» του ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί χωρίς θεατές στο αρχικό γήπεδο που προέβλεπε η προκήρυξη (σε περίπτωση που σε αυτό θα βρίσκονταν μια ομάδα από την Αθήνα και μια από τη Βόρεια Ελλάδα)  το Πανθεσσαλικό στο Βόλο.

Από την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Λάρισα, τη Λαμία, το Αγρίνιο, την Αθήνα (και σίγουρα ξεχνάμε κάποια πόλη ή χώρα που μπήκε στο κάδρο) ήρθε η ώρα του Πανθεσσαλικου όχι επειδή το κατάφερε η διοίκηση της ΕΠΟ αλλά επειδή πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι πρόεδροι των φιναλίστ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης όπως άλλωστε έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

«Ως παράγοντας του ποδοσφαίρου που το αγαπώ και το υπηρετώ επί σειρά ετών, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τους τραγικούς χειρισμούς των υπευθύνων σχετικά με την διεξαγωγή μιας κορυφαίας αθλητικής εκδήλωσης, όπως ο τελικός του Κυπέλλου, που αντί για μια γιορτή και ευκαιρία προβολής και διάδοσης του κοσμαγάπητου αθλήματος γίνεται ακόμη μια αιτία δυσφήμισής του, αλλά και διασυρμού των θεσμών.

Με τους ερασιτεχνικούς, κατά την πιο επιεική έκφραση, χειρισμούς, που έκπληκτη η φίλαθλη κοινή γνώμη παρακολουθεί, οδηγηθήκαμε στο τραγικό αδιέξοδο να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή του τελικού σε γήπεδο στην Ελληνική Επικράτεια!

Τούτου δοθέντος και κατόπιν των κατ’ ιδίαν συζητήσεων με τους ιδιοκτήτες των δύο ομάδων του τελικού, κ.κ. Μελισσανίδη και Σαββίδη, τους έντονους προβληματισμούς των οποίων κατανοώ, αποφάσισα να ανακαλέσω την απόφασή μου για τη μη παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος» έγραψε στην επιστολή του προς την ΕΠΟ.

Η οποία κόντρα στην επιθυμία των δύο ομάδων αποφάσισε ο τελικός να γίνει χωρίς θεατές.

Θυμίζουμε ότι ήταν αρχή του χρόνου όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, δήλωσε πως επιθυμεί ο τελικός κυπέλλου να γίνει, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Μια αστεία κατάσταση

Από τότε με συνεχείς παλινωδίες οι πόλεις και οι χώρες άλλαζαν σαν τα πουκάμισα και ενίοτε η αστυνομία (της Κύπρου και του Αγρινίου για παράδειγμα), ο Δήμος (στη Λάρισα και στο Βόλο αρχικά)  και πολλοί άλλοι φορείς άναβαν το κόκκινο φώς.

Αρχές Φεβρουαρίου η ΕΠΟ είχε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την ενημέρωση 19 γηπέδων από την Αγγλία αλλά ξαφνικά στις 10 του μήνα ενημέρωσε ότι: «Συζητάμε και με την Αυστραλία για τον τελικό Κυπέλλου».

Ο τελικός, βέβαια, θα έπρεπε να γίνει τα ξημερώματα εκεί προκειμένου να μπορούν να τον παρακολουθήσουν στην Ελλάδα.

Λίγες μέρες μετά το γήπεδο της Κρίσταλ Πάλλας αλλά και της Τσέλσι έμοιαζαν σχεδόν κλεισμένα και μετά εμφανιζόταν η ομοσπονδία της Αυστραλίας να «πιέζει» για τον τελικό.

Και η Κύπρος

Τον Απρίλιο μπήκε στο κάδρο η Κύπρος και μετά άρχισε το γαϊτανάκι στις ελληνικές πόλεις με την Αθήνα να «μπλοκάρει» καθώς η ΕΠΟ δεν είχε ξοφλήσει από πέρυσι το ΟΑΚΑ.

«Καμία επιστολή από την ΕΠΟ, εκκρεμεί η οφειλή από τον περυσινό τελικό Κυπέλλου» αναφέρει το ΔΣ του ΟΑΚΑ και όταν η ΕΠΟ κάνει λόγο ότι έχει εξοφλήσει, το ΟΑΚΑ απαντά με στοιχεία:

«Οφείλονται 46.316 ευρώ από τον περσινό τελικό του Κυπέλλου» και έτσι ο Βόλος  μπαίνει και πάλι στο κάδρο. Όμως γρήγορα βγαίνουν τα μαχαίρια.

«Πληροφορηθήκαμε ότι μια επιτροπή της ΕΠΟ, εκτελεστική της πλάκας, που μας έχει συνηθίσει να συνεδριάζει και να παίρνει, κατά το δοκούν, απίθανες αποφάσεις για το ποια ομάδα θα ανέβει ή θα πέσει από τις κατηγορίες που ελέγχει, θεώρησε ότι έχει την εξουσία να επιβάλλει την επιθυμία της και σε μας, συγχέοντας προφανώς τον Δήμαρχο Βόλου με τον Λευτέρη Αυγενάκη, που τους δέχεται σαν συνομιλητές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η επιτροπή αυτή, με τα μέλη υπαλλήλους – πιστούς υπηρέτες γνωστών συμφερόντων μπορεί να σκέφτεται και να συσκέπτεται με όποιους εκείνη θεωρεί σαν αρμόδιους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά από τόσο κόπο το μόνο που θα πετύχει είναι να διεξάγει τον τελικό σε κάποιο χωράφι στον θεσσαλικό κάμπο ή στο φιλόξενο γήπεδο των Πράσινων Πουλιών. Στο Πανθεσσαλικό, πάντως, αποκλείεται.

Στην πόλη του Βόλου υπεύθυνη να παίρνει αποφάσεις για θέματα που την αφορούν είναι η νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη Δημοτική μας Αρχή και αποφάσεις όπως αυτή της συγκεκριμένης επιτροπής αρχειοθετούνται εκεί που δεν πιάνει μελάνι…» αναφερόταν στην ανακοίνωση της εταιρίας διαχείρισης του Πανθεσσαλικού Σταδίου με την ΕΠΟ να σκέφτεται ακόμα και το «λουκετο» στο στάδιο λόγω του υβριστικού περιεχομένου της επιστολής.

Η Κύπρος είναι σίγουρη και πάλι (κατά την ΕΠΟ) αλλά η αστυνομία της χώρας δεν αλλάζει στάση και έτσι μπαίνουν στο πλαίσιο και νέες χώρες (Πολωνία, Αλβανία και Σερβία) και μάλιστα το γήπεδο του Ελμπασάν στην ομώνυμη πόλη της κεντρικής Αλβανίας παραμένει ακόμα και σήμερα (επίσημα) ως  η εναλλακτική του Πανθεσσαλικού το οποίο αποφασίστηκε τελικά να είναι η έδρα του τελικού ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξε ρόλο και η θεσμική επιστολή – μέσω του ρόλου του ως προέδρου της Superleague που έστειλε στην ΕΠΟ ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης  και στην οποία κατέληγε:

«Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε απόφαση που δεν θα είναι συμβατή με την Προκήρυξη του Κυπέλλου : δηλαδή με οποιαδήποτε απόφαση για την διεξαγωγή του Τελικού σε γήπεδο άλλο πλην του Πανθεσσαλικού Σταδίου ή σε γήπεδο ξένης Ομοσπονδίας και επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας σε περίπτωση απόφασης που αντιβαίνει στις προβλέψεις της προκήρυξης».

Πως είπαμε το πιο σύντομο ανέκδοτο ;

«Τελικός κυπέλλου Ελλάδας από την ΕΠΟ» !