Ένα αρχαίο θέατρο που είναι κρυμμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, δρόμους και καταστήματα και γίνεται αγώνας για να αποκαλυφθεί, ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος δίπλα σε μια…λεωφόρο, ένα αρχαίο υδραγωγείο. Αλλά και μουσική, χορός, τραγούδια και θέατρο σκιών. Και όλα αυτά με το ποδήλατο!

Ο 9ος Ποδηλατικός Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών διοργανώνεται από τον Δήμο Αχαρνών και το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και τη συνδρομή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών (ΔΗΚΕΑ).

Η εκκίνηση  θα γίνει στις 9.30 π.μ.  (προσυγκέντρωση 9.00μμ)  υπό τους ήχους των τυμπανιστών της  BATALA  ATENAS. Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδρομές μια μεγάλη και μία μικρή.

Η πολιτιστική ποδηλατική διαδρομή θα συνδέσει τα θέατρα των δύο μεγαλύτερων δήμων της Αττικής κατά την κλασική περίοδο της αρχαιότητας, Αθηνών και Αχαρνών και θα προβάλλει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία των Αχαρνών με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο.

Η μεγάλη διαδρομή ξεκινάει  στις 9.30 π.μ. από το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. με πρώτη στάση  Αρχαίο Θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη και ενδιάμεσες στάσεις  στις Αχαρνικές Πύλες, Αχαρνική Οδό (Πλατεία Κοτζιά) , στον Θολωτό Τάφο των Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος) ,  τον Τύμβο του Σοφοκλέους ( Βαρυμπόμπη) , το Αδριάνειο Υδραγωγείο   και  τερματισμό   στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών στη 1.30 μ.μ..

Υπάρχει όμως και μία μικρότερη, πιο βατή διαδρομή, συνολικού μήκους 13,6χλμ. Ξεκινάει στις 10.30 π.μ., από το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, με πρώτη στάση  την Αρχαία  Οδό ,  (παράδρομος Αττικής Οδού), δεύτερη στάση  στον Θολωτό Τάφο των Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος)  ,επόμενη στάση στο Δημαρχείο Αχαρνών, όπου οι ποδηλάτες θα παρακολουθήσουν παράσταση Καραγκιόζη και  τερματισμό   στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών στη 1.30 μ.μ..

Στο τέλος της διαδρομής μπροστά στο Αρχαίο θέατρο (στην οδό Αρχαίου Θεάτρου ) στις 1.30 μ.μ.  θα πραγματοποιηθεί  μουσική εκδήλωση από τη Λαϊκή Ορχήστρα της ΔΗ.Κ.Ε.Α.

Πρόκειται για έναν ποδηλατικό γύρο που ξεκίνησε για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό και κοινωνικό θεσμό που με τη βοήθεια του ποδηλάτου θυμίζει σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Αν μπορείτε μην τον χάσετε!!!