Κυνηγάει τη συσπείρωσή του. Εστω στο βραχύ διάστημα των δύο εβδομάδων που απομένει μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου. Για τον Αλέξη Τσίπρα ο λόγος και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που βλέπει τα ποσοστά συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης να μην είναι υψηλά σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Μια εξήγηση που δίδεται από μεριάς Κουμουνδούρου είναι πως μέρος της βάσης, παρά τα αντιδεξιά ανακλαστικά, λειτουργεί συσπειρωτικά λίγο πριν από τη μάχη.

Αλλο κομμάτι των επιτελών του Τσίπρα βλέπει χαλαρές ταυτίσεις των πολιτών με τα κόμματα, φαινόμενο που διαπερνά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρ’ όλα αυτά σημειώνει μια αυξητική τάση, λένε, βάσει και της μέτρησης της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ», αυτό δεν αναιρεί πως η συσπείρωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε αντίστιξη η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επαναπατρίζει ψηφοφόρους από την γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου που διαμορφώθηκε με έντονη τάση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Ειδικότερα και βάσει στοιχείων της GPO, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας τώρα είναι στο 75% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 69%.

Η Κουμουνδούρου έχει αυξητική τάση αλλά και με ταβάνι λόγω περιορισμένης δυνατότητας μόχλευσης από τα αριστερά αλλά και το Κέντρο. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που δείχνει να μαζεύει εκ νέου τους ενοίκους της «δεξιάς πολυκατοικίας» αλλά και σε συνδυασμό με την ηγεμονία στο πολιτικό Κέντρο.

Η στρατηγική του Τσίπρα

Πώς ανεβαίνει η συσπείρωση; Με το να ντοπάρεις το κοινό σου με την εικόνα ντέρμπι.

Το ξέρει καλά ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν υποτιμά τις έρευνες, και το δοκιμάζει στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα – είδαμε το Σαββατοκύριακο τη ρητορική του σε Γρεβενά και Κοζάνη, δύσκολες περιοχές για τον ίδιο. Εδώ δοκιμάζει κάτι ακόμη – εννοούμε στις περιοδείες του: την μονόκεντρη πίεση στο ΠΑΣΟΚ αφού από τα αριστερά τέλειωσε κάθε τέτοια δυνατότητα.

Θα το δούμε πιο έντονα στη Λαμία σήμερα αλλά και στον Πειραιά αύριο (μέρος που θα δοθεί με ένταση η διπλή μάχη κατά της ΝΔ και κατά του ΠΑΣΟΚ).

Παράλληλα δηλαδή με την αποδόμηση του Μητσοτάκη θα επιχειρεί την πίεση στη Χαριλάου Τρικούπη και για να διαμορφώσει την εικόνα του μοναδικού πόλου που μπορεί να ανταγωνιστεί την κυβερνώσα παράταξη και για να πάρει κόσμο από την πράσινη επικράτεια.

Τα εμπόδια και η προπαρασκευή

Μέρος της συσπείρωσης θέλει «αντιδεξιά» ρητορική αλλά και παράλληλα σχέδιο για την επόμενη ημέρα – και εδώ εγγράφονται τα 11 σημεία για την Αλλαγή αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει.

Ακανθώδη και τα δύο. Οι Κασσάνδρες μιλούν για λίγο χρόνο. Οι αισιόδοξοι βλέπουν τριπλό συνδυασμό αλίευσης από τη δεξαμενή αναποφάσιστων – αποχή γαλάζιων ψηφοφόρων – νέους. Και τα τρία απαντιούνται από την άλλη.

Οι αναποφάσιστοι βασικά προέρχονται από την κυβερνώσα παράταξη.

Η αποχή των γαλάζιων ψηφοφόρων δεν προκύπτει λόγω αρκετά καλής τώρα συσπείρωσης της ΝΔ. Οι νέοι δεν είναι βέβαιο πως θα προσέλθουν μαζικά ή πως δεν θα κατευθυνθούν και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μιλήσει στο OΠΕΝ και το απόγευμα θα πάει στη Λαμία. Το πρεσάρισμα σε ΠΑΣΟΚ και οι υψηλοί τόνοι κατά της κυβέρνησης θα είναι και η προπαρασκευή της μάχης για τον ίδιο του τηλεοπτικού ντιμπέιτ που θα γίνει την Τετάρτη.