Το μπάσκετ είναι το άθλημα των στατιστικών. Ισως γιατί στο παρκέ οι αριθμοί έχουν τη μεγάλη σημασία τους. Αν μάλιστα πιάσεις στα χέρια σου το χαρτί και διαπιστώσεις τι ακριβώς κάνουν οι παίκτες ή οι ομάδες σε κάθε παιχνίδι, έχεις την πλήρη εικόνα. Αλλωστε, τυχαίο είναι που οι περισσότεροι προπονητές συμβουλεύονται τους αριθμούς και μετά κάνουν δηλώσεις;

Επί της ουσίας: καθόλου τυχαίο δεν είναι που η Φενέρ σε αυτή την αγωνιώδη σειρά με τον Ολυμπιακός έχει φτάσει στο 2-2 και μιλάμε πλέον για «τελικό στο ΣΕΦ» την προσεχή εβδομάδα.

Οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με σκορ 73-69.

Πόσες φορές έβαλαν από 60 έως 70 πόντους κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και σε σύνολο 34 αγώνων; Μόνο δύο!  Όταν έχασαν 64-60 από τη Μονακό στις 10 Ιανουαρίου στο

Πριγκιπάτο και στις 3 Μαρτίου που γνώρισαν βαριά ήττα από την Αρμάνι στο Μιλάνο (62-83). Λίγες ήταν οι φορές που σημείωσε ο Ολυμπιακός από 70 έως 80 πόντους. Σε εννιά ματς συνέβη αυτό και τα πέντε ήταν τα χαμένα- στα υπόλοιπα τέσσερα νίκησε η ομάδα του Μπαρτζώκα. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στην Ευρωλίγκα είχε ως όπλο την επίθεσή της και απέναντι στη Φενέρ ήταν καταιγιστική: 94-67 στο ΣΕΦ και 93-73 στην Πόλη.

Τι βλέπουμε αυτές τις ημέρες και στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς; Ο Ιτούδης έχει καταφέρει να βάλει δύσκολα στον Μπαρτζώκα. Πολύ δύσκολα. Εχει ρίξει κατά πολύ τον μέσο όρο της επίθεσης του Ολυμπιακού. Στα τρία πρώτα ματς οι Ερυθρόλευκοι σημείωσαν 79, 78 και 72 πόντους, ενώ το βράδυ της Παρασκευής μόνον 69. Με τέτοιες κακές επιδόσεις, όλα εξηγούνται. Το πλέον ανησυχητικό , σχετίζεται με το γεγονός πως ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν έχει βρει επαρκή «απάντηση» στο σκληρό παιχνίδι που έχει επιλέξει ο Ιτούδης. Στη δύναμη πασχίζει να τα βγάλει πέρα ο Ολυμπιακός αλλά αλίμονο αν ειπωθεί πως τα έχει καταφέρει. Φυσικά, με τον Σλούκα στους 3, τον Βεζένκοφ στους 2, τον Παπανικολάου στους 4 και τον Πίτερς στους 2 πόντους, ήταν αδύνατο να πάρει την πρόκριση. Όπως μοιάζει απίθανο με τέτοια αστοχία να βγάλει από τη μέση τη σκληρή, μεταλλαγμένη στο στυλ  και γεμάτη πλουραλισμό και επιθετικές λύσεις (Ντόρσεϊ για παράδειγμα) Φενέρ.

Επιμύθιο: ο Ολυμπιακός που ξεπέρασε σε 10 από τα 34 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας τους 90 πόντους, άρα έδειξε ευστοχία φοβερή, έχει σαφές ζήτημα στο κρίσιμο τετ-α-τετ με τη σειρά. Τι πρέπει να αλλάξει; Να αποκαταστήσει τη σύνδεσή του με το καλάθι. Κυρίως να βρει ρυθμό, να έρθει ξανά η δημιουργία και οι ατέλειωτες πάσες στον τρόπο παιχνιδιού του και κυρίως να αποκτήσουν ηθικό οι παίκτες του. Είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας. Το έδειξε επί σειρά μηνών. Μπορεί να το ξανακάνει!