Με βαριά ποινή, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 15 χρόνια κάθειρξη, τιμωρείται στο Βέλγιο η αξιόποινη πράξη του βιασμού για όσους κατηγορουμένους κριθούν ένοχοι με απόφαση της Δικαιοσύνης.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, οι βελγικές αρχές αυστηροποίησαν το νομοθετικό πλαίσιο για την τιμωρία τέτοιων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, στην περίπτωση του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, επειδή η καταγγελλόμενη πράξη φέρεται έχει τελεστεί σε προγενέστερο χρόνο, εάν και εφόσον κριθεί ένοχος από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές θα εφαρμοστεί ο ηπιότερος νόμος, με βάση τον οποίο το «ταβάνι» δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια κάθειρξη. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το έγκλημα του βιασμού (κακούργημα) τιμωρείται στο Βέλγιο από τον Μάρτιο του 2022 με στερητική της ελευθερίας ποινή από 10 έως 15 χρόνια. Μέχρι τότε ο βελγικός ποινικός κώδικας προέβλεπε για το εν λόγω αδίκημα πλαίσιο ποινής μεταξύ 5 και 10 ετών».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, και στο Βέλγιο ισχύει, όπως και στη χώρα μας, η εφαρμογή του ηπιότερου νόμου για τον δράστη σε περίπτωση καταδίκης του. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, η καταγγελία που αφορά τον Αλέξη Γεωργούλη έγινε το 2020, οπότε και φέρεται να τελέστηκε η ερευνώμενη άδικη πράξη. Υπό αυτό το πρίσμα η ποινή που αντιμετωπίζει το καταγγελλόμενο πρόσωπο σε περίπτωση καταδίκης του είναι τα 10 έτη κάθειρξης που ίσχυαν πριν από τη νομοθετική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης από πρόθεση, που είναι πλημμέλημα, η επαπειλούμενη ανώτατη ποινή φυλάκισης είναι ένα έτος.

Αρση ασυλίας

Ορόσημο πάντως για να ξεκινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία από τη βελγική Δικαιοσύνη είναι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Μόνο τότε, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή, ο ανακριτής, όπως λέει ο Ηλ. Μπίσιας, «έχει δικαίωμα μετά την απολογία του κατηγορουμένου να εκδώσει ένταλμα προσωρινής κράτησης, εφόσον υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι οι εξής: ο απολογούμενος να είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ή να υφίσταται κίνδυνος συσκότισης (αλλοίωσης) των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας».

Σημειώνει δε ότι «στο Βέλγιο, όπως και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η προσωρινή κράτηση μπορεί να διαταχθεί ακόμα και για διάπραξη πλημμελήματος, εφόσον πληρούνται βεβαίως οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις». Στον σχετικό φάκελο δεν μπορούν επί του παρόντος να έχουν πρόσβαση ο Αλέξης Γεωργούλης και οι δικηγόροι του, καθώς δεν είναι ακόμη διάδικος, ενώ η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου επισκοπεί το αίτημα της βελγικής Δικαιοσύνης για άρση της ασυλίας του καταγγελλόμενου ευρωβουλευτή, και έχει μάλιστα το δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία. Στο τέλος της προβλεπόμενης διαδικασίας η Επιτροπή θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο την πρότασή της  για άρση της μη ασυλίας, ενώ στην πορεία της διαδικασίας μπορεί να ζητηθεί ακρόαση και από τον ίδιο τον Αλέξη Γεωργούλη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των όποιων ποινικών διαδικασιών για τον Αλέξη Γεωργούλη.

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ