Η Ελλάδα εισήλθε επίσημα στην προεκλογική περίοδο με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου, βάσει του νέου εκλογικού νόμου που προβλέπει την απλή αναλογική στη Βουλή, αναφέρει σε έκθεσή της η Axia Research.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου 2023, αρχικά επηρέασε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, οι ψηφοφόροι άρχισαν να ανταποκρίνονται λιγότερο συναισθηματικά, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τις οποίες επικαλείται η Axia:

Το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, διατηρεί ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά μεταξύ τους διευρύνεται. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μέτρια κέρδη, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει υψηλός και υπάρχει αύξηση της πρόθεσης ψήφου για μικρότερα μη συστημικά κόμματα. Είναι επίσης πιθανό ένα έβδομο κόμμα να μπει στη Βουλή, σε αντίθεση με το βασικό σενάριο μιας εξακομματικής Βουλής πριν από το ατύχημα.

Τα σενάρια

Αξιολογώντας τις βουλευτικές έδρες, μετά τις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου με βάση την Poll of Polls της AXIA, σημειώνονται τα εξής:

  • Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 111 βουλευτικές έδρες (στη Βουλή των 300 εδρών), ο Σύριζα 91 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 35 έδρες.
  • Θα υπάρξουν 7 κόμματα που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή
  • Το ακροδεξιό κόμμα, Έλληνες για την Πατρίδα, θα μπορέσει να μπει στη Βουλή αν και έχει κατατεθεί νόμος με στόχο τον αποκλεισμό του από τη συμμετοχή στις επόμενες εκλογές (ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει σε καταδικασμένους να συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στις εκλογές). Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση επί του θέματος τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου η Axia εκτιμά:

  • Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα με ένα άλλο μικρότερο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση (εξασφαλίζει περισσότερες από 151 έδρες στη Βουλή). Αν μπουν έξι κόμματα στη Βουλή, το ενδεχόμενο της Νέας Δημοκρατίας να χρειαστεί μόνο το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αυξάνει.
  • Για να μπορέσει ο Σύριζα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με έναν αριθμό μικρότερων κομμάτων. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που μόλις 6 κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% και μπουν στη Βουλή.
  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) θα μπορούσε να καταλάβει περίπου 22-23 έδρες και πιθανότατα δεν θα συμφωνήσει να συμμετάσχει σε συνομιλίες συνασπισμού, ενώ
  • Το δεξιό κόμμα Ελληνική Λύση και το ακροδεξιό κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν, συνολικά, 15-26 έδρες και πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν σε αριστερό συνασπισμό δεδομένου τις αντίθετες πολιτικές τους απόψεις με τον Σύριζα.

Επομένως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο ο Σύριζα να μπορέσει να σχηματίσει μεγάλο συνασπισμό μετά τις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις δεύτερες (2 Ιουλίου) εκλογές;

Προχωρώντας στις δεύτερες εκλογές, οι αναλυτές της Axia εκτιμούν περαιτέρω συσπείρωση γύρω από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αυξάνοντας έτσι τελικά το ποσοστό ψήφων που θα λάβουν.

Τα νέα σενάρια

Με βάση τα δεδομένα αυτά:

  • Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να φτάσει τις 137 έδρες (ή 142 έδρες αν φτάσουν μόνο 6 κόμματα στη Βουλή), ακολουθεί ο Σύριζα με 79-81 έδρες και ΠΑΣΟΚ με 30-31 έδρες.
  • Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να σχηματίσει μια συμπαγή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αν μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει περισσότερες από 140 έδρες, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για να σχηματίσει συνασπισμό μόνο με την Ελληνική Λύση.
  • Υποθέτοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν συμμετέχει σε καμία συνομιλία Συνασπισμού και εάν η Νέα Δημοκρατία αποκτήσει περισσότερες από 136 έδρες (πολύ πιθανό σενάριο όπως υποδηλώνει η δημοσκόπηση της Axia), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διαπραγματευτεί για καμία κυβέρνηση συνασπισμού